Ce șanse are Zinaida Greceanîi să câștige Capitala?

Sursa foto: zugo.md
Sursa foto: zugo.md

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-a lansat în campania electorală. Primul candidat anunțat este Zinaida Greceanîi, fostul premier al Republicii Moldova.

Ce-i drept, candidatul PSRM are plusuri și minusuri. O va urma ca o nălucă afirmația din 2009, făcută în seara de 7 aprilie 2009. Probabil declarația de atunci a fost făcută la fierbințeală, în momentele când asfaltul pleca de sub picioare. Video poate fi văzut aici integral.

Pe de altă parte, Zinaida Greceanîi este o femeie cu caracter de fier, pragmatică. O pot confirma și foștii colegi de la Ministerul de Finanțe, precum și actualii colegi. Este un economist-finansist de talie înaltă, profesionistă, cu abilități profunde în macro-economie.

În timpul cât era la Ministerul Finanțe a contribuit nemijlocit la stoparea declinului economic în Republica Moldova și a pus umărul la creșterea economică stabilă pe termen mediu, la nivel de 6-7% a PIB-lui pe un an. A contribuit la reducerea esențială a inflației, precum și la creșterea altor indicatori macro-economici. Totodată, a contribuit foarte mult la securitatea financiară, energetică și alimentară a Republicii Moldova.

În plan extern, a stabilit relații interpersonale, bune, cu organismele financiare internaționale – Banca Mondială, FMI și alți donatori internaționali, care au fugit din țară pe timpul agrarienilor, după demiterea Guvernului Sturza în 1999. Donatorii au revenit în trimestrul III/2002 (iunie-iulie).

La fel, a contribuit la înlăturarea barierelor la export, a fost creat fondul de susținere a exporturilor. A fost redus esențial deficitul bugetar, a fost înregistrat chiar și surplus la buget, soldul negativ al balanței comerciale a fost redus esențial (volumul importurilor – volumul exporturilor). Mai mult decât atât, în 2002-2003 ritmurile de creștere a exporturilor au depășit ritmurile de creștere a importurilor.

Pe plan investițional, radical a început să se schimbe structura PIB-lui pe categorii de resurse (diminuarea presiunii fiscale și creșterea esențială a sferei serviciilor și industriei, ca doi factori determinanți la creșterea calitativă a PIB-lui). Totodată, s-au majorat esențial investițiile străine de circa 3 ori, grație facilităților create pentru investitorii străini la investițiile efectuate în capitalul fix, ceea ce a dus la schimbarea calitativă și a creșterii PIB-lui pe categorii de consumuri.

În aceeași perioadă, Greceanîi a contribuit, după Manole, la creșterea lichidităților în sistemul bancar (2001-2004), din contul facilităților acordate prin ne-impozitarea remitențelor și a veniturilor din contul depozitelor bancare a persoanelor fizice. Aceste măsuri sunt menținute până în prezent, deși în ultimii doi ani Ministerul de Finanțe presează ca să fie scoase facilitățile și să fie impozitate atât remitențele, cât și veniturile din contul depozitelor bancare a persoanelor fizice.

Probabil toată această experiență, care nu poate fi negată, o va ajuta pe Zinaida Greceanîi să administreze mult mai bine Primăria Chișinăului, în cazul dacă o să câștige fotoliul.

Evident, în campania electorală va fi turnată multă murdărie în capul candidatului PSRM, pentru că așa sunt campaniile electorale, însă poziția politică a sa, precum și a partidului din care face parte, o va ajuta să obțină un scor bun. Să nu uităm că Dodon a pierdut Primăria peste noapte, la doar câteva voturi diferență.

După câte am observat prin oraș, PSRM deja a început neoficial campania electorală și a plasat bannere prin care promite că vor fi vremuri și mai bune.

P.S.: Nu am viză de reședință în or. Chișinău. Votați ce vreți! 

Distribuie acest articol