Ce șanse are Usatîi cu ale sale peste douăzeci de procente?

Am scris un articol la începutul lunii martie 2014, în care am notat că fiecare cetățean al Republicii Moldova, inclusiv Renato Usatîi, are voie să se implice în politica moldovenească. Pe atunci Renato era în febra fondării partidelor, înainte să fie aruncat din corabia electorală prin schemele coordonate și duse până la capăt în baza indicațiilor venite de mai sus.

Acum suntem după aproape un an de când Renato a fost debarcat. După 11 luni de când AIE a fost încoronată avem un sondaj de opinie prin care făleșteanul, primar de Bălți, urcă chipurile pe scara succesului și se bucură în fundul sufletului că peste 20% din votanți sunt cu el.

Aceste procente demonstrează clar că se propulsează destul de sus cei care sunt acum în opoziție, chiar dacă sunt în afara Parlamentului. Partidul Lor, al lui Renato Usatîi, a încăput în această listă de sondaje și uite că a înregistrat un oarecare succes. Sper că rezultatele sondajului, fie ele și desenate, nu o să-l îmbete pe Renato Usatîi.

Dacă este să ne uităm la cât de politician este Renato, precum și dacă luăm intențiile de vot, vedem clar un lucru destul de simplu. Cetățenii sunt deja cu cuțitul la os și sunt hotărâți să voteze pe oricine, numai să scape de unele partide din actuala putere. Supărarea este alimentată de criza financiar-bancară, de salariile care nu au fost majorate până acum, de alte prostii și implicații din partea unora din Alianță. Cazul lui Filat e clar deja și nu mai trebuie să revenit asupra acestuia. E cu barbă, dar un exemplu elocvent – etalon.

Acum Usatîi are un motiv în plus să se gândească deja cum să împartă funcțiile cu partenerii care l-ar putea ajuta să ajungă la putere, însă totuși ar fi prea devreme. Da, rezultatele sondajelor sunt clare, însă imaginea liderului de partid și toate tobășăriile acestuia se îndreaptă spre un trend descendent intereselor și normelor politice. Renato Usatîi nu are experiență politică. Nu a fost la conducere niciodată și nici nu cunoaște cum se mănâncă această mâncare de pește. Un eventual succes pentru el ar fi de fapt un mare eșec pentru noi toți, mai cu seamă că suntem într-o perioadă nu chiar fericită.

Sondajul prezentat astăzi arată că un circar poate ajunge la putere, ajutat fiind de acel electorat care vine o oră la vot și după aia nu-l mai interesează soarta țării, investițiile și tot așa mai departe. Ei, electoratul lui Usatîi, poate că el mai mediocru, este cel care decide soarta acestei țări și a întregii societăți.

Renato trebuie să plece la Bălți, unde să aștepte expirarea a încă trei ani și câteva luni de mandat, după care să se urce în trenul către Moscova, de undă să revină numai când va fi chemat la hramul din Fălești. Nu are ce căuta el în politica moldovenească la un nivel atât de ridicat. A ocupat postul de circar anul trecut și trebuia să rămână în acestă funcție în continuare, fără să mai aspire la ceva mai mult. Pe scurt, ar fi trebuie să rămână la nivelul permis de propriile puteri, fără să se depășească pe sine însuși.

În final, e clar faptul că șansele arătate de sondajul de astăzi sunt în favoarea lui Renato, dar pe de altă parte sunt în defavoarea noastră și chiar a stângii. Nimeni nu are de câștigat prin preluarea puterii de către o persoană străină domeniului politic.

Distribuie acest articol