Ce câștigă Ilan Shor cu indemnizațiile pentru nou născuți?

Primăria Orhei a anunțat despre o nouă realizare a lui Ilan Shor, și anume indemnizația pentru noi născuți. Așadar, pentru prima naștere Primăria va achita o indemnizație în mărime de 7000 lei/viață nouă, iar pentru a doua naștere 10 mii lei pentru fiecare nou născut.

Ce câștigă Shor cu această indemnizație?

Probabil mulți s-au gândit că totul este numai PR, iar toată „лихаратка” va trece peste câteva luni. Ei bine, haideți să intrăm în capul „primarului investitor”, pentru a înțelege de unde va lua bani, precum și să găsim motivarea logică.

Așadar, în urma acordării indemnizației pentru nou născuți, Shor realizează următoarele:

  1. O promisiune electorală;
  2. Atrage familii tinere la Orhei;
  3. Împrospătează forța de muncă din Orhei;
  4. Economia din regiune se va revigora;
  5. Bugetul local va crește în urma încasărilor din impozitele locale și pe venit;

Haideți să tălmăcim fiecare punct în parte, ca să înțelegeți de ce Shor a promis, a realizat, iar acum așteaptă rezultate interesante.

O promisiune electorală. Shor a promis multe în campania electorală: străzi iluminate și reparate, parc reamenajat, oraș îngrijit, transport public accesibil pentru toți, magazine sociale și, nu în ultimul rând, indemnizații mari mămicile care vor alege să locuiască și să nască la Orhei.

Atragerea familiilor tinere la Orhei. Nu doar orașul Orhei are probleme demografice, însă doar aici s-a înțeles până acum că descentralizarea economiei, precum și atragerea noilor investiții la Orhei înseamnă de fapt și cerere mai mare de locuri de muncă. Ce putea să facă un primar cu o populație îmbătrânită și inaptă de muncă? Da, putea doar să se gândească cum să atragă forță de muncă tânără, care acum este concentrată în mare parte la Chișinău. Iată acest lucru a fost înțeles de Shor, motiv pentru care primarul a decis să facă un pas destul de scump pentru administrația locală. Tinerii trebuie să fie motivați să vină cu traiul la Orhei și, cel mai trist, mulți localnici trebuiau să fie motivați să rămână acolo.

Despre forța de muncă tânără am scris și în punctul doi, însă aici voi aminti că la Orhei se va deschide o Zonă Economică Liberă unde vor munci peste 3000 de oameni. Aceștia, în mare parte, vor trebui să vină din alte orașe și, pentru a nu umbla din colo în coace, se vor muta cu traiul la Orhei. Astfel, nu va fi doar o migrație de brațe de muncă.

Ce ține de buget. Fiecare nou angajat venit la Orhei înseamnă pentru bugetul local 80 lei pe an, plus multe alte impozite îndreptate spre administrația locală. Aici trebuie să amintesc și despre proiectul de lege prin care va fi modificat Codul Fiscal, iar impozitul pe venit se va duce conform domiciliului angajatului, nu în bugetul localității angajatorului. Astfel, de la fiecare angajat salariat cu minim 3000 de lei pe an la bugetul local va veni cel puțin suma de 6 mii lei (impozit pe venit anual), plus alte taxe locale, inclusiv directe și indirecte, pentru amenajarea teritoriului, evacuarea deșeurilor, apă și canalizare, întreținerea blocurilor, etc. Atenție, majoritatea celor care vor poposi în oraș vor veni în 2-3, cu întreaga familie, iar creșterea populației înseamnă și majorarea încasărilor la bugetul local. Deci, pentru acei 3000 de angajați Primăria Orhei va încasa anual aproximativ 25 milioane de lei (doar impozitul de venit), 240000 pentru amenajarea teritoriului, plus alte taxe. E bine, nu? Este un câștig pentru administrația locală? Da, este! Iată dacă Shor a gândit anume așa, atunci chiar merită titlul de „primar investitor”. Mă bucură faptul că măcar un primar gândește și în alt fel, nu doar cum să câștige bani la bugetul local doar din gherete, bannere și construcții ilegale. Nici din buzunar nu pune…

Dragi primari mai bătrâni, învățați de la Shor ce înseamnă întinerirea populației și împrospătarea forței de muncă. Învățați cum să țineri tinerii la voi în oraș!

Distribuie acest articol