Ce au instituțiile mass-media, CIJ și CJI, cu modificarea sistemului electoral și cu politica din țară?

Astăzi reprezentanții unor organizații non-guvernamentale, toate întreținute din banii parveniți de peste hotarele țării, au ținut o conferință de presă cu privire la schimbarea sistemului electoral de la cel în baza listelor la cel uninominal. Printre semnatarii declarației de astăzi sunt inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul pentru Jurnalism Independent.

După cum sugerează și denumirea acestor organizații, ”Centrele” reprezintă un anumit grup de jurnaliști, care sunt obligați, de fapt, prin Codul deontologic, să se țină departe de tot ce înseamnă politică, partide, politicieni, sistem electoral și tot așa mai departe. Sarcina jurnaliștilor este, după cum spune teoria, transmiterea informației la zi, iar unii mai pot efectua și investigații, nu să se implice în politica națională.

Cu părere de rău, după cum am înțeles și după conferința de astăzi, și nu este pentru prima oară, CIJ și CJI se implică activ în viața politică de la Chișinău, iar acum chiar sunt împotriva schimbării sistemului electoral, deși în ianuarie anul trecut au susținut uninominalele și chiar au promovat acest deziderat.

Activitatea acestor două Centre, ce contravine Codului deontologic, precum și Statutului instituției mass-media, denotă faptul că ele au deviat grav de la scopurile propuse, iar în prezent nu mai pot fi considerate instituții reale din domeniul mass-media, ci doar în calitate de instituții care doar defăimează definiția de ”Jurnalism”.

Este de amintit acestor două Centre, că în anul 2013 s-a discutat despre votul uninominal, iar PLDM a scos și oameni în stradă, iar atunci, tot cu implicarea ONG-urilor, s-a cerut un termen rezonabil cu privire la dezbaterea acestui subiect. Ulterior, în anul 2016, chiar la început, la protestul comun al Platformei DA, Partidului Socialiștilor și al Partidului Nostru, cu prezența Maiei Sandu în public, s-a votat de către „100 de mii” de protestatari introducerea alegerilor uninominale, precum și introducerea posibilității de destituire a deputatului, în cazul dacă acesta nu mai reprezintă interesele electoratului care l-a înaintat.

După cum putem constata din arhivele internetului, anul trecut nici măcar o instituție a ”societății civile” nu a ieșit să conteste votul uninominal. În schimb, atunci s-a tăcut din gură și s-a bătut din palme, inclusiv au muțit și Centrele astea pentru jurnaliști.

De ce s-a tăcut noi știm foarte bine, iar de ce sar acum ca pe jar la fel înțelegem. Atunci toți au închis ochii, gura și urechile, pentru că a venit ordin de la Frankfurt și de la alți ”finanțatori”, iar acum, când comanditarii nu mai pot ajunge parlamentari din cauza faptului că unul a fost condamnat definitiv, iar alții sunt pe fugite, aceste Centre pentru jurnaliștii independenți și de investigație repede au sărit în sus și au început să strige împotriva votului uninominal, deși ar trebui să fie departe de tot ce înseamnă procesul politic.

Totodată, trebuie de amintit acestor Centre independente că, deși sunt implicate până peste urechi în politică, iar acțiunile lor trădează cât sunt de supuse anumitor partide, că o bună parte din populație vrea să-și aleagă singuri deputații, și tot ei să-i poată demite. Această proporție, de vreo 80% din cetățenii cu drept de vot, nu poate fi negată de o mână de reprezentanți ai ”societății civile”, neîmputerniciți de nimeni, dar finanțați la greu cu bani murdari.

În acest context, pe această cale solicit Centrului pentru Jurnalism Independent și Centrului de Investigații Jurnalistice să revină la scopurile sale statutare și la Codul deontologic al jurnaliștilor, iar principala ocupație să fie jurnalismul și investigațiile jurnalistice, nu activitatea politică în favoarea PLDM, PAS, DA, Usatîi, Platon, Țopa și alții.

Distribuie acest articol

One comment

  1. haahaha! La noi jurnalistii sunt implicati mai tare in politica decit insasi politicienii )))) Eu nustiu cind i-am vazut ultima oara pe cei de la JTV de exemplu sa vorbeasca despre ceva social. TAT pojitica!

Comments are closed.