Ce a înțeles Ciubașenco de ieri până azi?

Ieri, prin mijloacele de informare in masa, a fost transmis un mesaj concret in adresa lui Dmitrii Ciubasenco, candidatul PN, in vederea retragerii sale din cursa electorala, cat inca nu este tarziu. Retragerea lui ar fi in favoarea lui Igor Dodon, reapectiv ar creste si mai mult sansele opozitiei sa castige aceste alegeri.

Din cate am vazut, Ciubasenco nu intentioneaza sa dea curs invitatiei, asa ca astazi a continuat campania sa electorala.

Putin stiu, dar la inceput Renato si Nastase s-au inteles ca partidele lor vor avea cate un candidat, iar in turul doi se vor sustine reciproc. Acum, dupa retragerea lui Nastase (ieri se pare ca Nastase a depus si cerere oficiala), intelegerea dintre PPPDA si PN nu ar trebui sa fie valabila.

In aceste conditii, din punct de vedere politic, tinand cont de faptul ca si o parte din electoratul lui Renato priveste profund spre Rusia, toti sustinatorii, inclusiv care intentionau sa-l voteze pe Nastase, a trebui sa se indrepte spre unicul candidat de stanga ramas in cursa – socialistul Igor Dodon.

In caz contrar, tinand cont de faptul ca a ramas mai putin de o saptamana si jumatate pana la alegeri, opozitia anti-oligarhica, cum se numesc ei, va pierde cu propriile maini in fata candidatului puterii. Pe semne ca Ciubasenco nu intelege acest lucru, punand opozitia in situatia de a se confrunta inutil in turul doi cu un candidat care va castiga doar pe criteriul geopolitic, exact cum a castigat Chirtoaca doua mandate de primar.

Ciubasenco mai are termen pana luni sa se gandeasca ce face mai departe. Fie alege sa puna opozitia sub lovitura, fie face un pas in fata si declara sustinere totala pentru Igor Dodon. Electoratul sau nu doar ar da un presedinte din opozitie, dar ar putea decide totul chiar din primul tur.

Apropo, azi a fost dat publicitatii rezultatele unui nou sondaj. Ciubasenco ar trebui sa-l analizeze foarte atent.


Pana luni!

Distribuie acest articol