CCCEC şi Procuratura anticorupţie încep audierile în cazul înstrăinării acţiunilor de la MAIB

Centrul anticorupţie a expediat azi, 14 septembrie, citaţii mai multor persoane vizate în dosarul pornit pe faptul însuşirii prin excrocherie a acţiunilor Moldova Agroindbank .

Astfel, începînd cu ziua de luni, 19 septembrie, vor fi audiaţi reprezentanţii MAIB, funcţionari ai Băncii Naţionale, ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, traducători, notari, dar şi executori judecătoreşti.

Aceste acţiuni sunt precedate de ridicarea documentelor pertinente pentru cauza penală şi efectuarea unui şir de percheziţii în scopul depistării informaţiilor relevante pentru respectiva cauză penală.

Urmărirea penală a fost începută la data de 1 august 2011 în temeiul art. 190 al. 5 Cod penal şi se efectuează sub conducerea  Procuraturii anticorupţie.

Prevederile art. 190 CP:

Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
c) cu cauzarea de daune în proporţii considerabile;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin.(1), (2) sau (3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin.(1), (2) sau (3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Distribuie acest articol