Câteva reproșuri pentru Igor Dodon ce pot fi formulate de către electorat

Igor Dodon se simte prea confortabil în poziția sa de politician de care nu prea se leagă nimeni în ultima perioadă. Și-a câștigat un oarecare respect în societate pentru opoziția sa fermă față de putere și crede că asta-i poate asigura liniștea politică pentru mult timp.

Electoratul de stânga, mulți alții, desigur pot avea câteva reproșuri pentru el, mai ales ce țin de schimbările de poziție în anumite situații. Unele din aceste schimbări au temei și sunt pe înțeles, altele nu au legătură cu scopurile de partid, de la care Dodon deseori mai deviază mânat de cineva. A cui mână încă nu știm, cert este că nu de fiecare dacă ascultă de Federația Rusă. Ultima poantă a lui Dodon a fost interviul pentru Europa Liberă, o sursă media finanțată de SUA, la care a spus că politica Federației Ruse nu trebuie să fie un exemplu pentru Moldova. Mai mult, Dodon a spus că regulile europene sunt mult mai aproape decât orice pe lume, ca dovadă fiind și adresarea, de fiecare dată, la instituțiile europene.

Dodon, încurcând adesea Rusia cu Europa, încalcă împuterniciri venite de la Kremlin, iar cel mai mult o face când cere ajutor la porțile instituțiilor europene. E nașpa să slujești unei puteri imperiale, de unde primești bani cu milioanele de euro, iar după ajutor să mergi la europeni și americani. Oare nu așa a procedat Dodon când a cerut eliberarea grupului Petenco? Repede a mers și a protestat în fața reprezentanțelor europene și să ceară influență asupra puterii de la Chișinău, în loc să meargă la poarta Ambasadei ruse care, prin conducta de gaz, poate exercita o influență mut mai mare.

Acest lider socialist, așezat confortabil în fotoliul din sediul său de pe str. Columna, pare să joace între două sau mai multe interes. Uneori interesul joacă fesul. Într-o bună zi ar putea acest joc să joace și pe masa lui Dodon. Jocurile făcute de el sunt prea periculoase, chiar dacă lasă mai mult impresia că este doar în slujba rușilor.

Noi toți vedem cum Dodon sare dintr-o tabără în alta, mai ales când sunt de realizat interese personale sau de grup, departe de interesele Rusiei. Din această cauză, și anume datorită jocurilor pe sub masă, Dodon ar putea fi catapultat din agenda rusă. Moldova găzduiește suficienți oameni care să reprezinte interesele marelui Imperiu aflat mereu în expansiune. Dodon nu s-a născut politician și nici nu a fost pus la sânul rușilor pe viață. Este pasibil de-a fi schimbat, așa cum este pasibil fiecare să-i ocupe locul.

Voi urmări și în continuare cum va proceda Dodon în politica moldovenească. Are mandat exact de la ruși să declanșeze alegeri anticipate și să preia puterea, însă văd că de fiecare dată tot amână de pe toamnă pe primăvară, de pe primăvară pe toamnă orice alegeri anticipate. După protestele precedente, cere deja în zadar anticipate, pentru că acestea nu pot avea loc în următorii ani. A dispărut temeiul legal de dizolvare a Parlamentului, așa că a fost scăpată șansa de răsturnare a puterii. Prin ezitările lui Dodon – uneori inexplicabile și pentru ruși – Rusia este pusă să investească în toate făcăturile lui Dodon încă o lungă perioadă de timp. Se merită?

Nu țin parte intereselor Rusiei, nici a lui Dodon sau PSRM, însă uneori înțeleg că înțelegerile și interesele moscovite nu sunt realizate aici în Moldova. Știm că rânza rușilor dorește Moldova de multă vreme, dar se pare că prin implantarea lui Dodon s-a pierdut mult timp și bani. Nici timpul și nici banii nu mai pot fi întorși.

Dodon, spre deosebire de Renato Usatîi, parcă nu joacă prin cazinouri. Din ce am văzut în presă am înțeles că și-a cumpărat casă de câteva milioane. Pentru această casă a luat credit de câteva milioane. Pentru cine nu este clar, că acel credit a fost doar o manevră de a ascunde tranzacția directă de milioane privind achiziționarea imobilului? Casa demult a fost achitată, normal că din banii veniți de la ruși, alocați de fapt pentru răsturnarea și preluarea puterii.

Igor Dodon a mai comis și alte greșeli. Pentru un astfel de politician poți să găsești o sumedenie de reproșuri. El să nu creadă că totul trece pe nevăzute pe lângă ruși sau electorat. Totul se acumulează undeva într-o arhivă bine păzită, iar când va ieși totul la iveală… Dodon nu va mai conta în politica moldovenească.

Igor Nicolaevici, atent pe la cotituri! Știu că-ți este confortabil și te simți protejat, dar asta nu poate dura la nesfârșit.

Despre imaginea de mai sus:

Imaginea de mai sus am postat-o intenționat. Prin ea vreau să amintesc tuturor despre unele momente de apropiere dintre Dodon și putere. Poate nu-i exemplul cel mai potrivit, însă Streleț a reprezentat cândva puterea centrală. Dodon a colaborat suficient cu ei încât să se păteze până la gât.

Distribuie acest articol