Cât de vinovat este Negruță și de ce trebuie să plece

negrutavIeri am privit emisiunea ÎnPROfunzime de la ProTV Chișinău. Invitatul Lorenei Bogza a fost fostul premier Ion Sturza.

Poate până la această emisiunea mai erau întrebări fără răspuns sau chestiuni omise. Pe parcursul am ascultat destul de multe acuzații în adresa actualului ministru de la finanțe, ce-i drept printre rânduri și cu bătaie lungă.

Impunerea fiscală brutală și hărțuirea investitorilor de către FISC, care este în subordinea directă a MinFin, sunt principalele motive de îngrijorare a oamenilor de afaceri, locali și străini, care investesc în mica economie moldovenească, potrivit invitatului Lorenei Bogza.

Un alt subiect, omis până acum de mai mulți politicieni și analiști, este faptul că Serviciul Vamal face parte din aceeași instituție care presează toți afaceriștii, în special investitorii străini, ducând spaima peste hotare. Astfel, Ion Sturza a amintit că Serviciul Vamal este în subordinea Ministerului Finanțelor, unde este și cealaltă unealtă, numită Inspectoratul Fiscal.

Din cele auzite este destul să înțelegem că vinovăția politică și ce ține de atribuții este destul de accentuată, care ar trebuie să mustre câtuși de puțin obrazul guvernanților, în special a ministrului Negruță, care nu mai sunt de oprit.

Pe lângă toate, Ion Sturza a spus că ”ministrul finanțelor ar trebuie să ducă la plimbare”. Aceasta fiind sensul că ar trebui să-și pună pe masă demisia, pentru calvarul din mediul de afaceri din ultimii ani, timp în care a condus o instituție atât de importantă pentru toată activitatea financiară din Moldova.

Referitor la subiectul investițiilor și afacerilor în Moldova discut aproape zilnic cu o persoană care este antet la ce se petrece. De mai multe luni acesta îmi spune că mai mulți oameni de afaceri doresc să plece din Moldova, cu afacerilor lor, din cauza presiunilor fiscale și corupției din sistemul financiar, începând cu intrare în țară, la Vamă, până la achitarea impozitelor și onorării impunerilor fiscale abuzive, după cum a spus și Ion Sturza. Tot la acest subiect, în cadrul emisiunii ÎnPROfunzime de la ProTV, fostul premier a confirmat frica afaceriștilor, spunând că chiar Dumnealui se adresează mai mult persoane, pentru a se consulta cum să plece din Moldova, împreună cu toată afacerea.

Păi iată, vinovăția lui Negruță poate fi destul de mare, reieșind din incapacitatea și imposibilitatea să administreze doi monștri – Vama și FISC.

Colac peste pupăză, azi PublikaTV a anunțat despre faptul că pe numele lui Veaceslav Negruță a fost intentat un dosar penal, pentru acei 399 000 € prejudiciu adus statului prin achitarea către Sandulachi unei despăgubiri în baza încheierii care nu era irevocabilă și executorie.

Veaceslav Negruță trebuia să-și prezinte demisia încă atunci când au apărut problemele investitorilor de la Bălți, inclusiv când contrabanda ajutată de Vamă a dat în floare. Aici pot să aplic și cele spuse de Ion Sturza cu referire la Marian Lupu ”A fost un accident că a ajuns în politica mare. Dacă rămânea la Ministerul Economiei acum avea o viață frumoasă, liniștită”. Schimbând locurile, putem să spunem că dacă actualul ministru de la Finanțe pleca acum câteva luni probabil astăzi avea o viață mai fericită, fără dosare penale și acuzații de tot felul din mediul de afaceri și de la investitorii străini.

Nici acum nu este târziu să plece, chiar dacă are un dosar penal iar Vama și FISC-ul au ieșit de sub control. Motive sunt suficiente, destul și de rămas. În timpul cât a stat în fruntea ministerului a dat dovadă că nu poate administra finanțelor și situațiile de conflict cu oamenii de afaceri. A dat dovadă că nu poate controla Vama și alte instituții subordonate. La ce bun un ministrul doar de ochii lumii și dezordine în țară?

Dar, până la schimbarea lucrurilor… așteptăm surprizele din exterior, care probabil vor fi, potrivit fostului premier.

La temă a scris și Andrei Fornea: Negruță trebuie demis pentru că nu apără banii statului

Distribuie acest articol