Care model european sta la baza Legii “Dorin Chirtoaca”?

Ieri dimineata am scris despre impingerea in Parlament a proiectului de lege prin care urmau sa fie acordate imputerniciri nelimitate primarului de Chisinau. In urma prabusirii peretelui de la santierul liberalului Dirda, dupa un scandal puternic si in urma presiunilor din mediul societatii civile, proiectul santajabil al lui Mihai Ghimpu a fost scos de pe ordinea de zi. Societatea civila si unii consilieri au castigat, pe moment.

Legat de situatie, de foarte multe ori Dorin Chirtoaca aduce exemple din Europa despre cum ar trebui sa fie si la noi in tara. Pana si inundatiile din Franta au fost aduse ca exemple bune pentru noi. Aiureala primarului in timpul ploilor de saptamanile trecute a demonstrat ca viitorul acestui oras este pierdut.

De aceasta data, cu ocazia impingerii proiectului de lege prin care se vrea imputernicirea lui Chirtoaca sa faca orice si dezgolirea Consiliului de orice imputernicire, oare ce fel de model european sta la baza intentiilor venite de la mafia liberala?

Cu referire la acest subiect, am vazut in timpul campaniei pentru localele din Romania mai multe reportaje despre primarii din orasele europene. Aceste materiale erau difuzate in cadrul buletinelor de stiri de la ProTV Romania, dar au fost retransmise si in Moldova. Nici macar un primar nu a spus ca poate lucra fara consiliu. Chiar si primarii onorifici, fara mandat oficial si fara salariu, au spus ca deciziile importante sunt luate in urma consultarii reprezentantilor locuitorilor. Asa este in Olanda, Germania, Franta si in toate cazurile urmarite in reportajele cu pricina. Astfel, modelele europene spun ca in comunitatile normale, unde se vor doar schimbari in bine si nu sunt interese de jafuri din banul public, exista Consilii locale cu imputerniciri mult mai ridicate decat ale primarului. La noi in schimb, calcand peste toate valorile europene, Dorin Chirtoaca si mafia liberala vor sa fereasca miseleste reprezentantii locuitorilor si cer prin santaj deschis imputerniciri Dumnezeiesti. Daca astea sunt valori europene si ne duc spre integrarea in UE… vai de capul nostru, locuitori ai capitalei!

Proiectul de lege al liberalilor oricum va fi reintrodus pe ordinea de zi si sustinut pana si cu pumnii de la picioare. Nu pot liberalii sa mai rabde toate ghionturile date in spatele schemelor de jafuire a municipiului. Fiecare zi si fiecare presiune din parte opozitiei inseamna bani pierduti, iar din aceasta cauza se cauta urgent modificarea legislatiei ca sa fie debarcata opozitia, deloc democratic.

Dupa aceste scheme Chirtoaca nu mai poate fi numit liberal sau european. Este un pierdut intre sacii cu interesele pentru care ar putea face inchisoarea peste o perioada de timp. Raspunderea ajunge la fiecare, mai devreme sau mai tarziu, fara indoiala.

Distribuie acest articol