Când vor fi organizate alegerile pentru numirea noului Președinte al RM?

Iată ce scrie Constituția:
Art.90 (4): În termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou Preşedinte.
(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demisie, de demitere, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
Iată ce scrie Legea cu privire la alegerea Președintelui:
 
Art.2 (2) Alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 45 de zile înainte de ziua expirării mandatului Preşedintelui în exerciţiu.
 
Art. 10 (1) Alegerile repetate au loc în cel mult 30 de zile de la ultimele alegeri ordinare în care nu a fost ales Preşedintele Republicii Moldova, în condiţiile prezentei legi.
 
Art.9 (5) Dacă în turul al doilea nici un candidat nu a acumulat votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, se organizează alegeri repetate.
 
Se observă că, prevederile art.2 din Legea nr.1234/2000 contravine normei constituționale stabilite în art.90 (4).
 
În aceste condiții, Parlamentul poate, în temeiul Hotărârii CC nr.17/2011, să modifice art.2 din Legea nr.1234/2000 în vederea aducerii în concordanță cu norma constituțională.
 
Astfel, dat fiind faptul că vacanța funcției va fi constatată începând cu data de 16 martie 2016, procedura de alegere a Președintelui poate dura până la mijlocul lunii mai, plus încă 30 de zile (alegeri repetate).
 
Însă, luând în considerare faptul că se dorește alegerea Președintelui în mod direct, iar aceasta presupune modificarea Constituției, alegerea Președintelui ar putea fi amânată pe un termen de un an și jumătate, timp în care interimatul funcției va fi asigurat de către Președintele Parlamentului sau Premier, în ordinea respectivă.
 
Nu cred că cineva ar fi contra interimatului funcției până la organizarea alegerile directe, dat fiind faptul că „poporul” dorește acest lucru, iar alegerea unui președinte ar însemna de fapt amânarea votării directe cu minim 4 ani, ori chiar mai mult.
Surse:
  1. Constituția RM – http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731
  2. Comentariu la Constituție – http://www.constcourt.md/public/files/file/informatie_utila/Comentariu_Constitutie.pdf
  3. Hot. CC nr.17/2011 – http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=340921&lang=1
  4. Hot. CC nr.18/2008
  5. Legea cu privire la alegerea Președintelui – http://lex.justice.md/md/311559/
  6. Hot. CC nr.7/2012 – http://lex.justice.md/md/343473/
Distribuie acest articol