Când vom afla adevărații finanțatori ai Maiei Sandu?

Ieri la Eugen pe blog au fost publicate cateva documente despre o tranzactie de 300 de mii de lei din partea lui Shor pe conturile Maiei Sandu. Publicarea lor s-a lansat cu scandal, iar pana la urma nu am mai inteles daca cei din /pas/ sunt suparati ca au fost descoperiti sau pe faptul ca anumiti dubiosi au incercat sa faca o tranzactie suspencta. Ei bine, cu acesti bani ne-am lamurit. Cei din /pas/, dupa ce au confirmat tranzactia, au afirmat ca leii au fost returnati “donatorului”.


Daca tot s-a deschis tema despre finantarea Maiei Sandu, vreau sa va amintesc ca am scris despre aceasta cateva zile in urma. De atunci lucrurile parca nu s-au schimbat, iar pe site-ul CEC sunt toate probele care demonstreaza ca finantarea candidatului /pas/ este tainuita.

Deci, in 4 saptamani de campanie, turul I, Maia Sandu oficial a cheltuit putin peste 600 de mii de lei, iar banii sunt doar de la doi donatori. Donatorul principal este Partidul PAS, al doilea este o firma (a donat 2000 lei).

Lista donatorilor:

Raportul 1 din octombrie:Raportul 2 din 28 octombrie:


Dupa cum am notat si anterior, peledemistii readunati in /pas/ au decis ca e mai bine sa ocoleasca putin raportarile oficiale, astfel au ales sa faca transferuri prin intermediul partidului, iar prin aceasta modalitate sa ascunda cine si cat doneaza pentru campania prezidentiala a Maiei Sandu, precum si provenienta banilor.

Ce inseamna aceasta tainuire?

Se stie ca Maia Sandu are angajata o firma de consultanta, precum si a primit cadou de la Filat toata echipa lui de consilieri, fumatori de iarba verde. Acestia, ca si presa, fac “voluntariat” la sediul /pas/, dar activitatea lor nu este declarata la CEC.

Suma de 640 de mii de lei, banii cheltuiti de Maia in primul tur, sunt doar pentru unsul ochilor sustinatorilor si alegatorilor. In realitate cheltuielile sunt peste cateva milioane, iar pentru campaniile de pe Facebook ei au aruncat pe geam  peste 20000€, insa aceste cheltuieli nu apar nicaieri, deoarece banii au provinienta dubioasa, respectiv nu sunt bagati in rapoarte nici la venituri si nici la cheltuili.

Prin tranzactia offshore->donator->partid->fondul electorol nu sunt ascunsi doar o parte din donatori, dar si firmele din offshore care stau in spate, inclusiv cele din Frankfurt si altele. Astfel, transparenta finantarii Maiei Sandu este aproape de nivelul 0 (zero).

Probabil vom afla adevaratii finantatori ai /pas/ tocmai dupa ce la CEC va ajunge si un raport de finantare a partidului, insa atunci va fi prea tarziu sa facem anumite constatari, deoarece finalul campaniei va ramane cu mult in urma.

Eu stiu ca toata campania Maiei se tine pe un fir de ata alba si este finantata din afara, dar vreau ca si votantii care o sustin sa-i puna intrebarile “de ce ascunde finantatorii?” si “de ce nu raporteaza cheltuielile totale?”.

Daca tot va impiedicati si va este rusine sa-i adresati aceste intrebarie, fie pana in ziua turul II sau dupa, amintiti-va ca mandatul de deputat al Maiei Sandu a costat 3 milioane de lei. Sursele dubioase au fost studiate atent, iar aici puteti vedea schema de finantare a PLDM in fosta campanie electorala. Ce veti afla in articolul atasat este o dovada in plus ca Maia Sandu mereu a avut in spate bani murdari, dar acum o face pe cinstita si milinkaya fosta ministra fara vina.

Ce uite membrii pldm si pas este ca, odata cu apropierea de UE, foarte curand ne vom apropia de situatiile din Romania, iar peste cativa ani vor fi deschis cateva dosare penale despre finantarea campaniilor electorale. Dosarele se vor lasa cu arestari si cu aprecieri din partea partenerilor externi. Printre persoanele retinute ar putea fi si Maia Sandu, fiindca nu-i o sfanta si de neatins. Ea de fapt nici nu intelege acum in ce rahat este bagata de “echipa” din spate.

Update: Shor confirma transferul catre PAS

Articolul a fost scris la sugestia si insistenta unor membri activi ai /pas/.

Distribuie acest articol