Când Nicolae Timofti anunță data alegerilor anticipate?

constitutiaComentatorii politici, dar și comuniștii, spun că înaintarea lui Iurie Leancă, de către PLDM, în funcția de premier este ultimul pas spre alegerile anticipate, conducându-se chipurile de Constituția Republicii Moldova.

Aceștia fac referință la art. 85 din Constituția Republicii Moldova, cu privire la dizolvarea Parlamentului. Respectivul articol prevede situațiile când Parlamentul poate fi dizolvat și anunțarea alegerilor anticipate.

Reieșind din prevederile legale constatăm că înaintarea anterioară a lui Vlad Filat spre numire în calitate de premier nu a ajuns de fapt la Parlament, iar chiar dacă a ajuns în cancelaria instituției nu se poate considera ca depusă deoarece la data de 22 aprilie 2013 Curtea Constituțională a dat verdictul ”Filat nu poate fi premier, pentru că a fost demis pentru suspiciuni de corupție și trafic de influență”.

Deci, ieri PLDM a numit numele noului candidat, iar președintele țării urmează să accepte propunerea sau nu, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, după care solicită Parlamentului acordarea votului de investitură, cu respectarea procedurilor impuse de Constituție.

Tocmai după solicitarea de numire a lui Leancă începe a curge timpul de 45 zile, prevăzute de art. 85 CC, după care președintele țării poate solicita în mod repetat numirea unui alt premier, iar în caz de respingere este obligat să anunțe dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate.

Partea interesantă din Constituție este că ”Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură, dar nu este indicat în cât termen se înaintează următoarea candidatură, însă indică că Parlamentul poate fi dizolvat după 45 zile de la prima solicitare, numai nu înainte de respingerea a două candidaturi. Este o temă ”belicoasă”, cum spune un deputat liberal.

Un temei interesant, prevăzut de Constituție, este dizolvarea Parlamentului dacă acesta este în imposibilitatea fărmării Guvernului.

Temeiul dat este unul foarte bun atât pentru Filat, cât și pentru Voronin, deoarece ei s-au expus că vor alegeri anticipate. Prin invocarea prevederii prevăzute la art. 85 CC alin. 1) sunt scutiți de acuzații toți liderii de partide parlamentare, deoarece Președintele se poate trezi într-o dimineață și să spună: ”Moldova are de pierdut pentru că nu avem un Guvern cu toate împuternicirile un termen îndelungat, iar partidele parlamentare nu pot alege un nou cabinet, fapt pentru care dizolv Parlamentul și anunț alegeri anticipate”.

Scenariul ar fi bun, numai că, din câte cunoaștem deja, președintele Nicolae Timofti este sub papucul PLDM-lui, executând indicațiile ce vin din sediul acestui partid, fapt demonstrat nu o singură dată, în urma căruia ne putem aștepta la orice.

Referitor la candidatura lui Leancă, interesant este faptul că acesta încă nu este contestat deschis de fostele partide din AIE și curiozitatea este dacă decretul președintelui de înaintare a acestuia va fi contestat la CC, deoarece numele noului candidat tot face parte din Guvernul demis la 5 martie 2013. Or, ne-contestarea lui Leancă va demonstra că Decizia CC din 22 aprilie 2013 a fost în urma moftului Partidului Liberal, care acum este scos în afara negocierilor de către PLDM, ca fiind persoane ce nu pot purta discuții corecte.

Astfel, fiind prinși în mreaja supărării celor trei Vadimiri și un Mihail, Moldova este în așteptarea anticipatelor ce vor fi provocate de Filat, Voronin, prin intermediul lui Timofti, ultimul înaintând Parlamentului un anumit candidat, de 2 ori, după care se întrunesc condițiile de dizolvarea a Parlamentului. Sau, președintele țării va anunța dizolvarea în baza art. 85 (1) CC, eliberând astfel pe Filat și Voronin de responsabilitatea declanșării anticipatelor.

Distribuie acest articol
3 Comments