Birocrație marca Banca de Economii a Moldovei (BEM)

Banca de Economii a Moldovei, în continuare BEM, se tot plânge că înregistrează pierderi și are tot mai mari cheltuieli, la diferite capitole. Recent a fost schimbată conducerea, dar se pare că problemele au rămas tot acelea, iar Grigore Gacikevici se plimbă lejer pe lângă Moldindconbank, fără să fie întrebat unde-s câteva milioane. Probabil acum lucrează la noua bancă a lui Plahotniuc (Despre acest subiect voi scrie peste câteva zile).

Sâmbătă și duminică am pregătit o cerere de chemare în judecată, la care am anexat 17 documente, în total fiind peste 200 pagini cu probe incontestabile. Ieri am pregătit-o să o depun astăzi, mai ales că mâine expiră termenul când pot să o mai depun.

Cererea de chemare în judecată a fost perfectată din numele persoanei juridice, o firmă la care sunt angajat. Astăzi dimineață directorul întreprinderii urma să achite taxa de stat, iar eu să depun cererea la judecătorie.

La ora 9:30 am fost sunat și informat că cei de la BEM nu vor să accepte plata. Motivul invocat este că trebuie să fie efectuat transfer bancar, iar directorul nu poate achita și obține un cec în care să fie inclus Achită Firma prin Persoana fizică, Beneficiar Statul.

Firma are un sechestru pe conturi, pus ilegal de un executor judecătoresc, împotriva acum sunt depuse contestări. Firma are și alte litigii, unul privind anularea unui document, iar din cauza că conturile sunt sechestrate aceasta nu se poate apăra, deoarece executorul nu permite achitarea taxei de stat din cont, iar BEM nu acceptă taxă prin directorul întreprinderii.

Am luat inițiativa și am plecat la o bancă comercială, unde în doar 5 minute am achitat taxa de stat, în calitate de angajat al întreprinderii, iar ordinul de plată l-am anexat la cererea de chemare în judecată și am depus cererea în ordinea stabilită de Codul de procedură civilă, care prevede că trebuie și dovada achitării taxei de stat.

În timpul cât am stat la BEM discutam cu directorul despre birocrația de la BEM și împiedicarea persoanei juridice întru apărarea drepturilor sale, din cauza imposibilității achitării taxei de stat, pe motiv că executorul nu permite, iar BEM nu acceptă altă metodă de plată, decât transferul de la contul plătitorului în contul beneficiarului.

Cu toate că cei de la BEM spuneau că nu se poate de achitat, au adunat câteva hârtii și se pornea o persoană de la Casă să semneze ceva pe la șeful filialei, pentru acei 250 lei, taxă de stat.

Astfel, BEM se împotmolește în birocrație și din acest motiv pierde comisioane care pot fi încasate de la efectuarea transferului. Băncile comerciale sunt ”fericite” și aplaudă birocrația băncii statului, pe spatele căreia se hrănește.

Rămânând la birocrație, nu am menționat că ei au invocat o lege ”proaspătă” prin care se interzice încasarea de la persoane juridice prin persoane fizice, inclusiv și taxa de stat. Nu am verificat dacă există o astfel de lege nouă, dar aceasta, dacă ar exista, intră în contradicție cu art. 20 din Constituția RM, care prevede că nici o lege nu poate împiedica accesul liber la justiție. Or, BEM prin neacceptarea încasării taxei de stat de la persoană juridică prin persoană fizică, în baza unei legi care nici nu o arată, este direct o îngrădire la justiție, iar din această cauză sunt scăpate și termene de atac, în ordine de apel, recurs, mai multe cauze. Cine despăgubește?

Distribuie acest articol