Avia Invest construiește încă o pistă de aterizare/decolare

Compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău în baza contractului de concesiune semnat cu Guvernul Republicii Moldova, a lansat lucrările privind construirea unei noi piste, în locul căii de rulare D (Delta), neutilizată deja de peste 20 de ani, aceasta fiind lăsată în paragină de către fostul administrator al Aeroportului, adică de către Stat.

Noua pistă de aterizare/decolare va avea o lungime de peste 2 km și o lățime de 45 metri, care va putea deservire practic toate aeronavele care aterizează/decolează la situația zilei de astăzi.

Necesitatea edificării pistei noi este o urmare a lucrărilor asupra pistei de aterizare/decolare din prezent, care nu poate fi închisă nici măcar pentru câteva ore, deoarece este perturbat graficul companiilor avia, respectiv toate companiile pe verticală și orizontală pot înregistra pierderi colosale.

Astfel, pentru a nu modifica orarul de zbor, precum și pentru a nu închide pista principală în timpul nopții, pe 10-11 ore în fiecare zi, totodată și din lipsa unor proceduri legale cu privire la darea în exploatare a noilor porțiuni de pistă, Compania Avia Invest, după ce s-a consultat cu partenerii săi, în special cu producătorii de aeronave, a luat hotărârea ca până în mai 2018 să construiască o nouă pistă de aterizare/decolare.

Odată cu deschiderea pistei de aterizare/decolare, care va fi construită până în luna mai 2018, va fi închisă pista actuală, iar pe aceasta din urmă vor fi efectuate lucrări de reconstrucție în regim normal.

După cum a comunicat dl Jardan, directorul Avia Invest, din anul 2019, când va fi redeschisă și actuala pistă de aterizare, noua pistă de peste 2 km va fi utilizată în regim de rezervă și nu va activa în paralel (din motive de siguranță).

Pentru lucrările anunțate astăzi vor fi cheltuite peste 15 milioane de euro. Până în prezent, după cum se poate vedea și pe Aeroport, au fost investite deja peste 50 milioane de euro, iar 60% din aceștia provin de la investitorul principal.

Țin să menționez că aceste lucrări, inclusiv cele deja efectuate pe aeroport, nu ar fi fost posibile dacă Statul gestiona până în prezent AI Chișinău. Statul vedea în această întreprindere o vacă mulgătoare, iar scurgerea banilor era principala preocupație a conducătorilor numiți de Minister, în loc să fie puse în aplicare lucrări de modernizare și dezvoltare a aerogării.

Foto: Privesc.eu

Distribuie acest articol