Avem nevoie de reguli noi pentru PICNIC

Încă 1 săptămână și vine Primăvara calendaristică. Ca de obicei iarna mai continuă până aproape de 20 martie, aici să nu uităm de Baba Odochia, sau ”Ultimii fulgi de nea din acest an”.

După a doua jumătate a lunii martie toți vor fugi la pădure, pe malul lacurilor și râurilor, și vor organiza picnic-uri cu prietenii sau rudele. În 90% din cazuri, din urma acestor ”iubitori” de natură rămân munți de deșeuri plastice, hârtie, lemn, metale feroase și din cauciuc, mai des rămân astfel de obiect (click aici).

Pentru aceasta, că tot a intrat în febra muncii Parlamentul nostru, ar trebuie ca deputații, pe lângă grija față de scaunele lor și apropiaților săi, să se gândească la natură și să vină cu o lege prin care să impună reguli pentru picnic, chiar dacă sunt deja unele amenzi în vigoare. Acum se demonstrează că aceste amenzi ori nu sunt aplicate corect, ori sunt prea mici la o bandă de 30 persoane.

Azi am citit pe MEDIAFAX.ro despre măsurile luate de deputații de pe malul drept al Prutului. Ai noștri (mândri deputați și miniștri) când fac un proiect de lege fac trimitere la experiența internațională, la vecini, la parteneri externi… iată că acum au o mare oportunitate să preia de la colegii din România legea prin care au obligat iubitorii de grătar să coacă carnea doar în locuri special amenajate de autoritățile publice locale. Se referă și la cei care se duc doar să bea o bere, pentru că ei sunt cei mai poluanți. Dacă sunt 20 și servesc câte o bere, lasă în urma lor minim 19 sticle. Presupun că măcar 1 din 20 strânge după sine și vede coșul de gunoi amplasat la 5 m depărtare.

Despre sancțiuni. Cei care lasă murdărie în urma lor să nu fie supuși amenzii pecuniare, ci să fie puși să lucreze în beneficiul comunității unde au făcut murdăria. Așa se vor învăța minte, pentru că la noi dai 14 lei pe bere, 20 lei amendă, apoi îți pare viața ușoară și frumoasă. În România amenda nouă este în mărime de până la 5000 RON (la cursul de azi: 18072,50 MDL).

Eu, în pădurea de la periferia Moscovei, pe litoralul românesc și ucrainean, sau pe străzile Bucureștiului și Hmelnițk (Ucraina) m-am comportat adecvat, iar gunoiul l-am dus la coș. Să știți că nu e greu deloc să lași curat acolo unde te-ai odihnit. Păcat că unii se uită cam straniu la tine când strângi din iarbă sacoșele sau capacele de la conserve…

Haideți dragi deputați, vom avea reguli noi pentru picnic? Oricum președinte nu puteți alege și altceva nu aveți de făcut!

www.gandrabur.net/VoxReport

Distribuie acest articol