Automatizarea instanțelor judecătorești, explicată bloggerilor

pigd-exterior

Săptămâna trecută a fost un offline cu președintele CSM, însă la care nu am reușit să ajung deoarece s-a suprapus cu plecarea la Poligonul de la Dănceni, în cadrul proiectului Army-NATO. Dat fiind faptul că nu sunt indiferent de schimbările în sistemul judecătoresc și că sunt o persoană care dorește să fie făcute reforme adevărate, am decis să scriu despre automatizarea instanțelor judecătorești, explicată colegilor bloggeri, care au fost la acest offline.

Așadar, fie din cauza insistenței organizațiilor internaționale sau pentru că în sfârșit sunt bani, este adevărat, tot de la străini, pentru automatizarea instanțelor judecătorești, cert este că instituția condusă de Victor Micu nu vrea să lase niciun semn de întrebare. Caută prilejuri și organizează evenimente la care explică schimbările pe care le face Consiliul Suprem al Magistraturii, cu suportul Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (USAID ROLISP), în privința automatizării instanțelor judecătorești. Vinerea trecută a fost rândul bloggerilor.

Am mai scris anterior despre automatizarea instanțelor judecătorești, este aici. Nu aș vrea să mă repet. Însă aș vrea să atrag atenția asupra unui alt aspect. Este foarte bine că asistăm la acest comportament, de altfel normal, al Consiliului Suprem al Magistraturii, care dă dovadă de mai multă transparență decât acum câțiva ani.

De exemplu eu nu prea țin minte CSM să cheme bloggerii la offline, deci e un bun început. Însă, pentru ca fiecare să știe despre opțiunea că poate depune dosarul online, că are dreptul și chiar este posibil să primească înregistrările audio de la ședințe, că poate să urmărească online derularea procesul, iar cel mai important – că dosarul său nu va nimeri în mâinile unui judecător în baza alegerii selective, toată această diseminare necesită mult timp, multe cărări bătute atât în Chișinău, cât și în fiecare regiune a țării. Doar așa va fi posibil de schimbat atitudinea și comportamentul oamenilor.

De asemenea, campania demarată ceva mai devreme și în cadrul căreia se rulează spotul informativ la TV, plus întâlnirile cu diferite grupuri – jurnaliști, bloggeri, experți, care ulterior au ecou în mass-media, cu siguranță își vor face efectul. Pentru a atrage și mai mult atenția societății, ar fi bine ca CSM și USAID să prezinte și niște rezultatele preliminare ale acestor schimbări, un feedback din partea avocaților, de exemplu, sau a judecătorilor. Probabil este prea devreme și nu ne rămâne decât să așteptăm. Cert este că eu, de exemplu, care am reușit să-mi fac destui „prieteni” ce mă invită acum prin sălile de judecată, am simțit mai multă comoditate și transparență după aceste schimbări în cadrul proiectelor PIGD si Femida.

Vă îndemn să faceți click pe instante.justice.md, să vedeți cum funcționează o parte din ceea despre ce am scris mai sus.

Distribuie acest articol