Atenție! SEMAFOR!

radioaktual.si

Au rămas zile numărate până când elevii vor fi din noi cei mai matinali oameni din Moldova. Uneori mai matinali decât directorul școlii și decât deputații care încep a lucra de la ora 10:00 în zile de Joi.

Până atunci, în aceste 15 zile cât au rămas, trebuie să depunem eforturi și educăm pe cei mici, dar și mari, despre regulile semaforului. Nu cele din cărți, pentru că ele sunt incomplete și scrise în fugă. Acum e nevoie să predăm lecția junglei și traficului din orașele mari (mari pentru noi), unde circulă cei mai mulți șoferi cu permise cumpărate.

Astfel, până când Poliția Rutieră va face instructajul, care în fiecare an e după săptămâni buni de la început de an școlar, să spunem cum funcționează un semafor pietonal și de ce este important de respectat:

1. Semaforul are trei culori: roșu, galben, verde. La culoarea roșie trebuie să te oprești la o distanță de cel puțin 50 cm de la drum, pentru a evita autovehicule și camioane cu gabarit depășit. La culoarea roșie nu trebuie să te apropii de partea carosabilă. Stai tot acolo la 50 cm distanță și așteaptă să se aprindă culoare verde. La aprinderea culorii verzi, privește în stânga și dreapta, chiar și pe drum cu sens unic, pentru că nu știi de unde vine un Djighit cu ferestre fumurii, sa un ministru grăbit.

În cazul semaforului cu cronometru, urmați cu strictețe cele indicate de acesta și nu porniți mai devreme decât scrie cifra 2 la culoarea verde, dar nu înainte de privi în stânga și dreapta, pentru a vă asigura că toate mașinile din trafic s-au oprit.

2. În unele intersecții poate lipsi semaforul pentru pietoni. În aceste cazuri conduceți-vă de semafoarele pentru unitățile de transport.

Astfel, culoarea roșie pentru șoferi înseamnă culoarea verde pentru pieton, iar culoarea verde pentru unitățile de transport este culoarea roșie pentru pietoni. Nu uitați, la culoarea galbenă trebuie doar să vă gândiți că în câteva secunde veți trece drumul. În nici-un caz nu înseamnă că deja puteți traversa.

Nu vă luați după persoanele care încalcă regulile de circulație și de traversare a intersecțiilor. Sunt mulți care trec cu gândul la noroc și ”nimic nu se a întâmpla”.

3. Iarna trecută au fost instalate prin or. Chișinău săgețile verzi, care permit șoferilor virarea la dreapta chiar dacă arde culoarea roșie la semafor. De regulă, șoferii trebuie să permită pietonului să traverseze intersecția. Dacă vedeți că șoferul nu frânează, cel mai bine este să-i permiteți să treacă. Înregistrați numărul de înmatriculare a acestuia, ora și locul unde nu a permis să traversați strada și furnizați datele unui polițist de la Poliția Rutieră, acesta trebuie să aplice măsuri și să prevină asemenea situații.

4. Dacă semaforul nu funcționează, așteptați cel mai bine o persoană mai în vârstă și rugați-l să vă ajute să traversați strada. Nu treceți de unul singur, în special dacă sunt mașini multe și drumul este lat.

Important! Nu vă opriți în mijlocul intersecției ca să așteptați pe cineva sau să vorbiți la telefon. Dacă ați pășit pe partea carosabilă continuați să traversați fără să vă opriți, până când treceți drumul și vă aflați în siguranță. Dacă vedeți un șofer grăbit, permite-ții să trează, apoi traversați strada.

Nu traversați strada când a rămas puțin timp, iar semaforul indică că peste câteva secunde se va aprinde culoarea roșie.

(În fiecare dimineață văd oameni care trec la culoarea galbenă sau chiar roșie, riscând viața lor și fiind exemplu urât pentru copii care așteaptă culoarea verde la semafor)

Distribuie acest articol