Atenție! PLDM a părăsit Acordul AIE nu și Alianța

Presa a sărit cu titluri prin care anunță moartea Alianței pentru Integrare Europeană. Cu părere de rău, așa cum este de acord și Dionisie Cenușă, un bun expert în probleme politice, presa nu are percepția necesară și corectă la deslușirea mesajelor transmise de liderii AIE, iar în acest caz mesajul lui Vlad Filat.

Da, vinovat este și autorul textului, pentru că a scris în termeni mai juridici, dacă să-i spunem așa, fără a specifica că de fapt ruperea Acordului AIE și de partajare a funcțiilor nu înseamnă și destrămarea AIE.

Alianța pentru Integrare Europeană a rămas, există, doar că este la poziția inițială, când trebuie renegociate prevederile acordului, în special ce ține de partajarea funcțiilor, care de fapt potrivit Legii și Constituției nu pot fi împărțite între Partide. La semnarea Acordului AIE, în 2010, nu s-a ținut cont de separarea corectă a puterilor în stat, între legislativă, executivă și judecătorească, iar din acest motiv Moldova a ajuns la momentul când nu se mai știe care și unde guvernează, care și la cine dă ordine, precum și cine cui se supune. Aici este de accentuat și poziția lui Mihai Ghimpu, care anunțase că se va duce la Guvern dacă Filat nu acceptă candidatura lui Ion la funcția de șef al Moldsilva.

Mihai Ghimpu a încălcat flagrant separarea puterilor în stat când a spus că se va duce la Guvern, deoarece acesta este deputat și nu se poate implica în treburile Guvernului. Or, Constituția separă destul de clar aceste trei puteri, iar numai asigurarea echilibrului, precum și distanței legale și normale între ele poate duce la o guvernare corectă.

Astfel, Vlad Filat a cerut renegocierea acordului AIE. Nu precipitați și nu anticipați moartea Alianței. De ieri am scris că totul va fi bine, iar AIE va exista în continuare. Acum tot ce a rămas este ca fiecare partid să renunțe la anumite instituții, cum ar fi Procuratura Generală, CNA, CNI și să înainteze candidaturi cu cunoștințe în domeniile unde vor fi numiți, la ministere și alte direcții subordonate.

Nu uit să menționez că este necesar ca și PLDM să-și revadă lista de miniștri, precum și activitatea acestora, deoarece mai mulți din ei au prejudiciat Statul la direct, ceea ce este foarte grav. Să ai un Guvern format din miniștri cu dosare penale, chiar dacă au fost intentate la comandă, nu e chiar bine și nu arată strălucit în fața partenerilor externi.

Dar, nu exclud ca, după ieșirea în fața presei a premierului, ceilalți lideri din AIE să anunțe despre destrămarea AIE. Până acum este clar că PLDM nu a anunțat acest lucru, iar presa a înțeles greșit și vehiculează informații cu deviere de la subiectul și rezultatul principal.

AIE există, iar PLDM vrea rediscutarea și semnarea unui nou acord. Este exclusă o alianță cu PCRM, sau Dodon, la moment.

Distribuie acest articol