Astăzi nu ar fi existat opoziție parlamentară dacă Dodon nu-l vota pe Nicolae Timofti

In mediul online a fost lansata o campanie ampla de “multumire” lui Dodon, pentru votul dat privind alegerea lui Nicolae Timofti in functia de presedinte al Republicii Moldova. Eu tot m-am gandit foarte mult la pasul facut atunci de Dodon si colegii sai, mai cu seama ca parea unul absolut fara noima si demonstrativ o ruptura din PCRM la comanda cuiva.

Cu timpul m-am convins ca, intradevar, ruptura din PCRM a fost o comanda politica. Mai bine zis a fost o decizie dictata de o parte din electoratul aflat pe stanga, si anume acel electorat care a dat voturile pentru partidul lui Voronin intru sustinerea listei electorale din care faceau parte Dodon si Greceanii.

Daca Dodon si Greceanii nu-l votau pe Timofti urmau sa fie delcansate alegeri anticipte repetate. Acele alegeri aveau sa-i scoata pe comunisti cu totul din Parlament, respectiv se asigura o guvernare linistita partidelor asa zise pro-europene. Iata in acele conditii, dupa eventualele alegeri anticipate de atunci, disparea cu desavarsire opozitia parlamentara.

Dodon a inteles, normal nu singur, ca trecerea prin alegeri anticipate inseamna pentru partidele de stanga o pierdere imensa, respectiv un loc pe banca partidelor din fata Parlamentului RM, numite “partide extraparlamentare”.

In cazul daca sfatul si incapatinarea lui Voronin erau executate in tocmai… astazi nimeni nu mai avea sa se impotriveasca in Parlament impotriva unor actiuni politice promovate de putere. De ce? Raspunsul ar trebui sa fie clar, pentru ca, dupa cum am notat mai sus, opozitie nu avea sa fie. Un Parlament fara opozitie inseamna de fapt “capturarea” adevarata a Statului, nu ce se intampla in prezent.

Probabil ati observat ca echilibrul politic este asigurat in Parlament anume de partidele de stanga. Iata ca aceste confruntari politice din Legislativ asigura si o guvernare dupa principii democratice.

Apropo, cine avea sa traga clopotele de la tribuna parlamentara in cazul daca puterea savarsea anumite actiuni? Sa nu uitam ca opozitia de multe ori a atentionat, in special de la tribuna principala, ca in Moldova se petrec lucruri mai putin ilegale si nu prea ortodoxe. Retinerea lui Filat este un exemplu. Nu l-am fi vazut pe fostul premier in catuse daca astazi nu exista opizitie parlamentara, fiti siguri!

Mai mult, tot la aceasta tema, electoratul de stanga trebuie sa inteleaga ca, prin votul acordat lui Timofti, Dodon si-a luat ragaz sa consolideze o echipa care sa poata concura serios cu orice partid din Moldova. Rezultatele alegerilor parlamentare precedente au demonstrat locul socialistilor si pe cel al comunistilor. Acel rezultat nu exista daca se mergea in anticipate din cauza nealegerii lui Timofti. Fii sigur, stimate electorat de stanga!

Da, iata ca, anume pentru votul lui Dodon dat lui Timofti trebuie sa continuati campania de multumire. Dar sa o faceti in sensul corect al politicii moldovenesti, nu manati de gandirea seaca a altor lideri aflati chipurile pe aceeasi baricada de stanga, insa in realitate rataciti undeva intre Chisinau si subsolurile de la Moscova.

Distribuie acest articol