Apel catre Ambasada SUA si Delegatia UE: Ministrul Balan este STOPUL reformelor!

 

Pentru ca “societatea” civila nu reactioneaza si a intrat in concediul prelungit, fac un apel catre Ambasada UE si SUA, prin care atrag atentia asupra faptului ca ministrul Afacerilor Interne Oleg Balan este un STOP al reformelor.

Acesta se pune contra proceselor de reformare a institutiilor de drept si chiar este pus pe demiterea acelor sefi care au reusit sa aplice pana acum mai multe etape din reforma asupra institutiilor conduse.

Reforma IGP

Reformele au fost oprite pana acum de catre Bodrug. Acesta nu dorea sa plece din functie nici cu forta si nici cu binisorul. A plecat pana la urma, insa nu stim ce a primit in schimb. Dupa aceasta, urma sa fie aplicata reforma IGP, insa “oficialii” s-au lovit de o noua problema – nu este șef!

Premierul Gaburici a dispus, in lipsa unei reglementari clare despre procedura de selectare a candidatului, sa fie organizat un concurs public, pentru a fi identificat cel mai bun Sef pentru Politia Republicii Moldova.

Pentru ca nu se vrea un om care sa se apuce sa faca ordine in IGP, dar se vrea o papusa gonflabila si utilizabila, ministrul Balan s-a opus chiar ieri dispozitiei Premierului, si a organizat o conferinta de presa la care a anuntat ca nu are de gand sa se supuna dispozitiei, fapt pentru care singur o sa gaseasca un candidat si o sa-l inainteze in calitate de Sef al IGP. Deci este clar. Balan o sa fie si comisie de selectare si comisie de inaintare a candidatului, ca pe vremea comunismului. Are omul experienta. A fost rector atata amar de vreme, stie ce inseamna “selectarea” candidatilor.

Pana una alta, Balan l-a numit sef interimat pe Cavcaliuc, acel politist care a incalcat toate normele de drept cand l-a executat pe Renato Usatii in campania electorala, la ordinul lui Filat.

Cavcaliuc a fost avansat tocmai la interimatul IGP anume pentru “meritele” sale de bun executor a deciziilor oamenilor politici, in cazul dat a lui Vlad Filat. Nu mai incape indoiala in acest fapt, din pacate.

Numerele masinii lui Cavcaliuc

Termenul de protectie a lui Cavcaliuc a expirat de mult timp. Este interzisa utilizarea sau beneficierea de anumite servicii statale puse la dispozitie pe termenul de protectie. Cu toate acestea, Cavcaliuc inca mai tine numerele “speciale” pe masina sa, ca “masura de protectie”. Pentru ca băiatul nu este credibil, a iesit sa explice insasi ministrul Balan. Acesta a indrugat cateva cuvinte, insa toate pe alturi de adevar.

Poate ca intr-o zi o sa aflam si de unde Cavcaliuc are masina, daca tot am aflat ca are numere speicale. E doar o chestiune de timp.

Politisti cu Jeepuri

Inca nu a fost un moment prin care ministrul sa se intrebe de unde politistii au bani de masini luxoase. Pentru ministrul Balan este o normalitate ca fiecare politist “sarman” sa aiba o masina scumpa, cumparata din acei 3500 lei salariu, mai ales politistii care sunt in serviciu la Chisinau si in centrele raionale.

Nivelul combaterii coruptii si controlului averii politistilor este la zero. Pe nimeni nu intereseaza nimic. In principal este sa se aduca taxa lunara de protectie.

Impartitea mitei

Am si eu fire de luptator cu acest flagel al coruptiei. Chiar am si denuntat pe cineva – 2 politisti. Am reusit sa scot si informatii pretioase din acestia, pana au ajuns pe mana Procurorului.

Astfel, politistul incaseaza 40% din mita pretinsa, iar 60% pleaca la sef. Seful are obligatia sa transmita mai departe.

Aici este si raspunsul de ce nu se vor reforme, de ce nu se vrea combaterea coruptiei. Cum sa curme coruptia, daca singuri se indestuleaza de acolo?

Balan stie despre aceasta, insa nu vrea schimbarea. El vrea ca totul sa ramana cum a fost, poate sa-i ajunga si lui ceva.

Aceasta tema este lunga. Nu vreau sa o dezvolt de unul singur, pentru ca ar trebui sa se implice si societatea civila, care doarme la moment. Si-a luat pop-corn si se uita la TV la spectacolul despre BEM.

Singurul lucru pe care-l vreau, este ca Balan sa fie pus la lucru, nu pe prostii. Sa fie schimbat daca nu este in stare. Nu avem nevoie de un om care sa execute doar ordine politice.

Noi locuim in Moldova, iar noi avem nevoie de organe de ocrotire a normelor de drept, nu a intereselor de partid.

Dragi reprezentanti ai UE, ai SUA, ai partenerilor de dezvoltare, rog sa cereti insistent aplicarea reformelor. Ajunge cat ati tot retrait si ati tot sperat ca intr-o zi vor aparea si efectele reformelor. Vreti reforme? Dati afara toata conducerea MAI, apoi puneti acolo oameni de treaba, nu persoane cu obligatii fata de partide si grupuri de interese!

Moldova nu mai poate fi guvernata de corupti!

Articol scris in sustinerea reformelor din RM, cu riscul sa fiu urmarit, sa fie telefonul ascultat si sa fiu persecutat.

Distribuie acest articol
2 Comments