Andrei Nastase merge înaintea carului cu boi. Unde-i democrația din Platforma DA?

Andrei Nastase s-a lansată astăzi în campania electorală pentru prezidențiale, deși data alegerilor nu a fost anunțată oficial. Până una alta Timofti este președinte în funcție, așa că nimeni nu se grăbește să anunțe următorii pași.

Cu toate astea, Nastase a mers înaintea carului cu boi. Și-a anunțat lansarea fără ca activul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr să se expună pe marginea acestui subiect (video). Pe scurt, democrația din PDA a fost călcată în picioare și de această dată. La ședința de nominalizare a candidatului, activiștii partidului vor fi obligați de circumstanțe să ia act de auto-înaintarea lui Nastase, pentru că de altminteri se prejudiciază „scopul partidului”. Vă dați seama ce a făcut Nastase, da?

În articolul de ieri notam că, potrivit sondajului efectuat pe site-ul Platformei DA, Andrei Nastase este sub 28% intenție de vot în rândul platformiștilor. Absolut surprinzător, cei din PDA o aleg pe Maia Sandu să fie candidatul lor la funcția de președinte al RM (peste 40%), chiar dacă fosta oficială în Guvernele PLDM are alt proiect politic. Mai notam în acel articol că Andrei Nastase a pus piedici Maiei Sandu să se afirme în PDA, obligând-o pe aceasta să-și lanseze propria formațiune politică. Nastase a crezut că Sandu nu va reuși, însă vedem că popularitatea ei este mai mare chiar și în rândul membrilor Platformei DA.

Pentru a împiedica identificarea unui candidat comun al partidelor noi create, fie ele și cumpărate de la serviciile secrete ruse, Nastase a sărit înainte cu auto-propunerea sa la postul de președinte al RM, după cum am menționat. În aceste circumstanțe nimeni nu mai poate schimba candidatul, mai cu seamă că în următoarea perioadă se va începe o campanie nebună la JurnalTV și TV7 în favoarea așa zisului lider al PDA, iar o țară întreagă va ști că Andrei Nastase este candidatul PDA.

Prin acțiunea de azi Nastase a pus la perete orice discuție cu partidele din afara Parlamentului Republicii Moldova. Ce fel de negocieri pot fi după anunțarea campaniei electorale, totodată în plină campanie de promovare a lui Nastase? Partidele „partenere” vor fi nevoite: 1. să accepte candidatura lui Nastase fără careva împotriviri; 2. să meargă singuri cu încă o duzină de candidați pe dreapta. Alegerea aparține partidelor așa zise de dreapta. Dar în situația politică actuală nu vor alege nimic altceva decât să rămână în cursa întinsă de Andrei Nastase, pentru că înaintarea unei liste lungi de candidați pe dreapta întăresc și mai mult șansele candidaților de pe stânga.

Andrei Nastase, înțelegând că nu mai poate fi schimbat dacă face o campanie agresivă până la anunțarea oficială a campaniei electorale, a făcut pasul de astăzi. Cu siguranță decizia nu a fost luată spontan în fața camerelor de luat vederi sau pe scena din PMAN. Decizia a fost luată undeva în birourile lui Lucinschi, în cadrul unei ședințe unde au participat, pe diferite căi (telefonice, electronice), Țopii, Vlad Filat și ceilalți hoți în lege susținători au regimului nominalizat.

Grupul criminal din care face parte și Nastase (grupul care a linșat statul de cel puțin 7 mln. de Euro dor din atacul raider asupra AirMoldova) nu are nevoie de un candidat neagreat de ei sau susținut de SUA și UE. Șansa lor să revină la putere este Andrei Nastase, motiv pentru care toate demersurile făcute din punct de vedere electoral sunt doar în favoarea acestei candidaturi. Iată și motiv pentru care Nastase începe campania electorală, un candidat greu de schimbat după ce o întreagă țară va ști deja că el este candidatul Platformei Demnitate și Adevăr.

Apropo, în imaginea de mai sus vă puteți convinge că Nastase este gata să se alieze cu oricine numai să atingă scopul pus în față de grupul criminal din care face parte. Nici alianța cu pro-rușii nu l-a pișcat de obraz.

Distribuie acest articol