Andrei Năstase a trădat colegii de partid

platforma-da4În februarie 2015, nemulțumiți de actuala guvernare, făcând uz de liberate și democrație, toate obținute su sânge în 2009, un grup de persoane a anunțat înființarea Platformei civice ”Demnitate și Adevăr”, iar în fruntea acestei mișcări s-a urcat încet, dar sigur, Andrei Nastase, un comentator politic și un critic înrăit împotriva coaliției de la Chișinău.

Odată cu lansarea Platformei civice ”Demnitate și Adevăr”, în continuare fiind cunoscută sub numele scurt ”Platforma DA”, în capitală au fost organizate mai multe proteste stradale, unele lăsându-se cu violențe și amenințări grosolane în adresa guvernanților.

Andrei Nastase, promovat intens prin intermediul postului JurnalTV, unde era prezent zilnic, încetul cu încetul a ieșit în fața tuturor și a pus mâna în totalmente pe conducerea Platformei DA, promovându-se ca un lider absolut și unicul om capabil să lupte cu anumite năluci politico-oligarhice.

Înaintarea lui Andrei Nastase la conducerea Platformei DA s-a lăsat cu plecarea unui număr mare de simpatizanți, inclusiv au dispărut de la scena protestelor și de la conferințele de presă mai mulți membri fondatori, printre care Igor Boțan, Oazu Nantoi și alții.

În septembrie 2015, după multe alte proteste și slogane antiguvernamentale, în Piața Marii Adunări Naționale au fost aduse cohorte de oameni, care strigau în neștiință de cauză, mânați de slogane și actori bolnavi psihici, împotriva Guvernului și coaliției parlamentare.

În timpul unui protest al Platformei, deși Andrei Nastase s-a încleștat destul de puternic în funcția sa de „lider” al grupării civice, protestatarii o aclamau pe Maia Sandu și cereau fostului ministru al educației să devină liderul Platfomei și să preia conducerea formațiunii care să răstoarne orânduirea presupusă oligarhică. Solicitarea celor prezenți în stradă a fost respinsă de mai multe ori de Andrei Nastase, în special prin holdingul de presă finanțat de Țopa și Vlad Filat. Acesta nu și-a dorit înlocuirea sa de la conducerea formațiunii civice, o structură care deja prindea conturul unui partid politic.

Imagini pentru cheianu durbala topaÎn data de 6 septembrie 2015, în PMAN s-au adunat din nou mai mulți oameni, nu 100 de mii cum spun liderii P-DA, care au cerut schimbări în țară. În această zi Platforma DA și-a instalat corturile în piață, iar Cheianu Constantin promitea că va rămâne și el alături de oameni, deși nu a stat acolo nici măcar o noapte.

În octombrie 2015, răsărită un pic pe scena politică, Maia Sandu anunța la postul propagandistic al lui Chiril Lucinschi că este gata să-și înainteze candidatura la funcția de Președinte al Republicii Moldova, însă numai dacă acesta ar fi votat prin vot direct. Încă verde în politică, dar cu livret de membru al PLDM, Maia Sandu mai anunță în seara de 8 octombrie 2015 (vezi aici) că nu este gata să lanseze un proiect politic, acceptând totodată invitația celor din stradă să devină liderul lor.

Andrei Nastase, având în spate un holding întreg, la care s-au mai adăugat și sursele media finanțate de Vlad Filat din banii furați de la BEM, dă la o parte lauda adusă Maiei Sandu (vezi articolul lui Cozer) și începe să o atace pe viitoarea președintă a Partidului Solidaritate și Acțiune, înființat ulterior la începutul anului 2016.

Odată cu lansarea atacurilor împotriva Maiei Sandu, trădând astfel mai mulți simpatizanți ai Platformei DA, inclusiv liderii marcanți, Nastase se aruncă în colaborări protestatare cu Igor Dodon și Renato Usatîi, protestând cot la cot cu aceștia în jurul Guvernului și Parlamentului.

Colaborarea lui Nastase cu Dodon și Usatîi a fost încă un act de trădare a electoratului de dreapta, iar un grup mare de oameni, coagulat în jurul Platformei Demnitate și Adevăr, a rupt rândurile și a pleacat. Cu toate acestea, prinzând firul și dorința oamenilor de a fi lansat un partid de alternativă, Andrei Nastase, fratele său Vasile, fostul creștin-democrat Dolganiuc, comunistul Pavlovschi, unionistul mascat Dinu Plîngău (fratele său este procuror și servește puterea), cu susținerea Țopilor și a lui Vlad Filat, cu bani de la Platon, în decembrie 2015 au preluat partidul agentului KGB Nicolae Chirtoacă și-l transformă în Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, preluând fără voi denumirea Mișcării civice ”Platforma Demnitate și Adevăr”.

Nastase și-a lansat partidul exact în perioada când Maia Sandu a înțeles că a fost trasă pe sfoară de liderii Platformei DA, ea lansând atunci primele mesaje cu privire la înființarea unui partid nou, al ei.

Întrebat de ce a făcut partid și a preluat denumirea Platformei, Nastase s-a scuzat în fața colegilor platformiști, precum și în fața electoratului, că a fost obligat de oamenii din stradă să procedeze astfel, care chipurile au strigat să fie construit un nou proiect politic.

Interpretările greșite, făcute de Andrei Nastase, au dus la un nou val de plecări din Platforma DA, iar la începutul anului 2016, liderul proaspătului partid rămâne doar cu fratele său și cu încă câțiva prieteni, dar strâns îmbrățișat cu Dodon și Usatîi.

Imagini pentru andrei nastase vlad filatDe menționat că, înainte de aruncarea în colaborările cu opoziția de stânga, precum și până la redenumirea partidului kăgăbistului de Chirtoacă, în data de 15 septembrie 2015 este reținut Vlad Filat chiar în clădirea Parlamentului, iar câteva zile mai târziu fostul premier a fost plasat în arest. Andrei Nastase, deși protesta împotriva guvernării și a structurilor clădite inclusiv de PLDM, începe procesul de victimizare a lui Filat, începând de atunci să arate de partea cui este și cine-l finanțează.

Dându-și arama pe față, Nastase pierde în perioada ianuarie-martie 2016 tot mai mulți oameni. Foștii platformiști, dezamăgiți de acțiunile liderului, au început să migreze în ”Partidul Acțiune și Solidaritate” al Maiei Sandu, iar o bună parte din sursele media încep să promoveze noul lider politic (pe bani).

Peste câteva săptămâni de la începerea prostelor stradale, trădați definitiv de Andrei Nastase, mai mulți protestatari și-au strâns corturile din PMAN, iar în scurt timp în Orășelul Demnității a rămas doar un frigider cu merinde și paznicul jambonului, arestat și acesta câteva luni mai târziu.

Răpus până în inima partidului, Andrei Nastase mai zvâcnește de câteva ori, însă s-a convins că timpul de glorie a trecut la fel de repede cum a venit. Dacă înainte la protestele organizate de el veneau mii de oameni, în 2016 s-a observat o absență acută de protestatari. Observând lipsa suportului popular, precum și din UE & SUA, liderul Partidului DA s-a retras din nou în studiourile JurnalTV și TV7, de unde a reînceput să scuipe cu venin în toate direcțiile.

În scurt timp, datorită mai multor surse de informare, în mediul online, precum și în presa TV, au început să apară investigații ample despre averea lui Andrei Nastase, precum și despre relațiile acestuia cu lumea criminală. Astfel, deși de la început toți au negat, am aflat că Nastase este finul unuia dintre Țopi, a fost procuror în cazurile Țopilor, apoi a devenit avocatul și prietenul acestora. Mai mult, din documentele apărute în presă, s-a mai aflat că Andrei Nastase a participat anterior la câteva atacuri raider împotriva averii statului, lucrând cot la cot cu Țopii, Sturza și Filat la devalizarea Băncii de Economii și la delapidarea companiilor Air Moldova și Voiaj. La fel, tot datorită surselor de încredere, am aflat că Andrei Nastase a spălat bani prin intermediul conturilor deschise pe numele mamei sale, precum și a făcut evaziune fiscală de milioane de lei.

În luna mai 2016, în urma unei investigații jurnalistice, Andrei Nastase a fost surprins la Frankfurt în timp ce primea indicații de la nașul său de cununie Victor Țopa, pe care-l nega și spunea că nu-l cunoaște (vezi pe agora.md). Anterior au fost deconspirați Cheianu și Durbală, care la fel au avut întâlniri de lucru cu finanțatorul Țopa.

În perioada lunilor de primăvară-vară au fost prezentate destule dovezi care au demonstrat faptul că Nastase este un membru activ al grupurilor criminale. Însă, din nefericire, dezvăluirile apărute în presă nu l-au oprit pe Andrei să se promoveze în continuare ca un bun lider și conducător, pretinzând mai departe la funcții de conducere în stat.

Neavând încotro, deoarece s-a promovat excesiv de mult și nu mai putea da în urmă, Andrei Nastase, fără să consulte membrii Partidului și membrii Mișcării Platforma DA, și-a anunțat candidatura la funcția de Președinte al Republicii Moldova, trădând și de această dată toată formațiunea și susținătorii, obligând în ultimă instanță membrii conducerii executive să-l înainteze anume pe el, deși de câteva luni se tot discutat despre un candidat comun.

Felul în care a procedat trădătorul de Andrei Nastase a fost taxat destul de negativ, mai cu seamă de unii parteneri externi care au încumetat să creadă în sinceritatea lui. Totodată, chiar dacă se vorbea despre o posibilă înaintare a Maiei Sandu în cursa electorală, liderul DA a luat-o și de această dată înaintea candidatului /pas/, punând capăt de la bun început oricăror negocieri despre candidatul comun.

Una peste alta, spre sfârșitul verii, la începutul toamnei, este reținut încă un partener al lui Andrei Nastase. De această dată a ajuns pe mâinile serviciilor secrete ucrainene Veaceslav Platon, raiderul nr.1 din CSI. Liderul Platformei DA s-a indispus din nou, lansând și de această dată, cum a făcut și cazul lui Vlad Filat, o campanie de victimizare a hoțului în lege. Fără să conștientizeze, Andrei Nastase a demonstrat în mod repetat cine-i sunt partenerii, iar atitudinea sa a mai convins o parte din simpatizanți că au greșit atunci când au creditat Platforma DA cu atâta încredere.

Pe parcursul lunii septembrie 2016, fiind lansată procedura de colectare a semnăturilor pentru înaintarea candidaților, Andrei Nastase nu a ezitat să o atace pe Maia Sandu, președintele /pas/, o posibilă candidată susținută inclusiv și de către Platforma & Partidul Demnitate și Adevăr. Atacurile necontenite nu au picat bine nici membrilor Platformei & Partidului DA.

În timpul campanie de colectare a semnăturilor, precum și după înregistrarea candidaturii, liderii DA, PAS și PLDM au tot anunțat că sunt în plin proces de negocieri, dar amânau de fiecare dată anunțarea unui rezultat final, ca într-o bună zi să aflăm că așteaptă rezultatele a două sondaje de opinie, un fel de concurs politic de identificare a candidatului comun.

Andrei Nastase, fiind deja bolnav de orgoliu, dar mânat din urmă de grupurile criminale din care face parte, iese la TV și afirmă că doar el poate fi președinte, deoarece este bărbat și poate duce această povară. Declarația misogină a lui Nastase s-a oprit mai multora în gât și urechi, iar Maia Sandu i-a răspuns că nu-i este locul acolo unde se crede. Negocierile erau în toi.

Rezultatele primului sondaj de opinie au fost publicate zilele trecute. Acestea arătă că Maia Sandu este favorita cursei, iar Nastase trebuie să cedeze locul de candidat unic. Însă decizia finală va fi luată tocmai după publicarea următorului sondaj, care este așteptat vineri, 14 octombrie 2016.

În așteptarea rezultatelor sondajului decizional, atât o tabără, cât și cealaltă, nu au încetat să-și arunce sulițe între ele. Astfel, Maia Sandu a sponsorizat un mesaj pe Facebook, care trebuia să ajungă la Năstase și liderii DA (vezi aici), prin care-i cere liderului DA să înțeleagă că numai ea poate învinge în turul doi, iar din aceste considerente trebuie să-și depună mandatul de candidat până la anunțarea următoarelor cifre de departajare. La rândul său, Andrei Nastase a transmis Maiei Sandu că este gata să o facă premier, dar la schimb ea să-i cedeze șansa unică să devină Președinte al Republicii Moldova. Totuși, în situația în care PAS (Maia Sandu) nu va fi de acord cu formula, de „în interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova și în vederea neadmiterii accederii în turul doi a candidatului puterii oligarhice, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” va participa la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 prin sprijinirea în campania electorală a candidatului desemnat de PAS (Maia Sandu)” (vezi pe agora.md).

Citind textul comunicatului de presă am înțeles mai multe lucruri, iar principalul mesaj este că, în cazul dacă liderul PAS nu se retrage, Partidul ”Platforma DA” urmează să-l abandoneze pe Andrei Nastase în fața urnelor de vot, iar toată susținerea va merge la candidatul Maia Sandu.

Mesajul Platformei DA este destul de clar pentru toți, dar mai puțin pentru Andrei Nastase. Acum el probabil se simte nu doar abandonat, dar și aruncat din zbor deasupra vulcanului în flăcări. De fapt, aceasta a meritat în urma trădărilor sale. Era de așteptat ca într-o bună zi colegii se vor deștepta și vor lua o decizie nedictată de frații Nastase și de alți trepăduși plătiți de Țopi, Filat și Platon.

Probabil ar fi prematur să vorbim și despre o susținere a Maiei Sandu prin intermediul holdingului Țopilor, dar tare aș dori să-l văd pe Constantin Cheianu cum dă texte pozitive despre Maia Sandu la emisiunea lui ”Mai pe scurt” , precum și în ce lumină pozitivă o va pune pe liderul PAS la emisiunea ”Ora de ras”. Până acum și-au bătut joc de ea zilnic, însă de săptămâna viitoare ar putea fi obligați să-i lustruiască imaginea și să o sărute în toate locurile posibile. Ah, cum se mai schimbă direcția de mers.

Una peste alta, fiind anunțat că nu mai are suportul Partidului, ieri Andrei Nastase a primit reconfirmarea suportului venit din parte lui Igor Dodon (vezi aici). Liderul socialiștilor a încurajat rămânerea lui Nastase în cursă, apreciind totodată toată munca depusă de acesta pe parcursul prezenței sale scurte pe arena politică. Cu un așa partener nu se pierde Andrei Nastase… la sigur! Tocmai cu asta merită să fie răsplătit!

Distribuie acest articol