Analiză Constituțională: Acordul de la Vilnius nu va fi semnat dacă Guvernul este demis

constitutiaAm decis să fac în dimineața aceasta o analiză amplă a situației din Republica Moldova și a Legii fundamentale, care este Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29.07.1994, cu intrarea în vigoare peste o lună, la 27.08.1994.

În urma analizei efectuate, am constatat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu va fi semnat în toamnă dacă actualul Guvern este demis, cu votul PD și PL, sau în urma insistenței acestora ca Vlad Filat să-și înaintez demisia.

În drept, art. 103 Constituția Republicii Moldova alin. (2) prevede că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, al demisiei Prim-ministrului sau în condiţiile alineatului (1), îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Potrivit Legii nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern, Articolul 18 cu privire la principalele împuterniciri ale Guvernului în domeniul politicii externe Guvernul:
1) poartă tratative şi ia parte la negocieri, acordă împuterniciri pentru iniţierea negocierilor şi semnarea tratatelor, încheie tratate internaţionale şi asigură îndeplinirea lor;
2) stabileşte relaţii multilaterale între Republica Moldova şi state străine, organizaţii internaţionale, asigură schimbul de informaţie, de studenţi şi specialişti;
3) prezintă Preşedintelui Republicii Moldova propuneri privind acreditarea şi rechemarea reprezentanţilor diplomatici ai Republicii Moldova, înfiinţarea, desfiinţarea şi schimbarea rangului misiunilor diplomatice;
4) reprezintă Republica Moldova în relaţiile internaţionale;
5) asigură promovarea unui curs unic şi coerent în domeniul politicii externe.

Astfel, insistența PD și PL este una destul de periculoasă pentru parcursul european al Moldovei, ori Mihai Ghimpu devine părtinitorul planurilor Rusiei, repuse în aplicare anul acesta, ca și în anul 1998, când Moldova era gata să semneze viitorul european. Atunci Rusia a distrus ADR-ul, acum distruge Alianțe pentru Integrare Europeană, cu ajutorul politicienilor în delir și supuși.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a denunțat Acordul AIE, dar nu a ieșit din Alianță, aceasta fiind păstrată la nivel local, Guvern, municipiul Chișinău. Insistența și abundența mesajelor transmise, inclusiv de Mihai Ghimpu, precum AIE nu mai există, iar PLDM a părăsit Alianța, nu este nimic altceva decât confirmarea implicării Rusiei și crearea premiselor ca toamna viitoare Acordul de asociere cu UE să nu fie semnat.

Acum e mai greu de provocat alegeri anticipate, deoarece Președinte de țară este ales, Guvern avem, deputați supleanți avem câteva sute. Unica soluție este ca Guvernul să fie lipsit de dreptul la semnătură și negociere în continuare a acordurilor europene, precum și contractarea altor beneficii de peste hotare, iar pentru aceasta trebuie demis premierul.

Or, potrivit art. 96 din Constituție, rolul Guvernului este să asigure realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. În cazul când este acordat votul de neîncredere de către Parlament, sau premierul își prezintă demisia, cade tot Guvernul, iar chiar dacă rămâne în funcție până la depunerea jurământului noului Cabinet aceștia nu vor putea face nimic altceva decât să aprobe alocarea banilor pentru hârtie igienică sau sacoșe de gunoi instituțiilor statului.

Astfel, în baza art. 96 și 103 Constituția Republicii Moldova, Guvernului se retrage dreptul la semnătură aplicată pe documentele ce țin de acorduri externe, sau pe documentele ce sunt strict necesare pentru stabilirea sau întărirea pozițiilor până toamna viitoare, când ar urma să fie semnat Acordul. Legal, Guvernul este pus în imposibilitatea exercitării atribuțiilor sale prevăzute la art. 18 din Legea nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern.

La mai multe posturi TV am văzut juriști care se tot dau cu părerea, însă, din păcate, nici unul din ei nu spune despre pericolul real care plutește asupra Moldovei în cazul rămânerii în această perioadă fără Guvern.

Inexplicabilă este și poziția lui Mihai Ghimpu, care se tot declară JURIST, fost judecător pe timpul URSS, om cu experiență. Acesta, ca lider al unui partid care se spune că are viziuni europene, ar trebui să gândească în primul rând la consecințele politicilor duse, la consecințele demiterii Guvernului în baza cererilor pe care le-a formulat ultimile zile.

Menținerea poziției neclintite, bazate pe orgoliu și supărare, fie intenționat sau nu, îndepărtează Moldova de Europa chiar cu mâna celor care spuneau ”Dați-ne Parlamentul și noi vă dăm Europa!” (video aici). Dacă să ne amintim, în fosta campanie electorală mai avea sloganul ”Toți pentru Europa!”. Acum nu regăsesc în cuvintele lui Mihai Ghimpu acele slogane. Din contra, văd în cuvintele Unchiului liberal declanșarea castrării rolului Guvernului conform art. 96 din Constituție, prin art. 103.

La data de 23 ianuarie 2013 Mihai Ghimpu a declarat: ”În spatele acţiunilor lui Vlad Filat stă Federaţia Rusă”. Acum, examinând situația reală, chiar mii greu să spun în spatele căror acțiuni stă de fapt Rusia. Mă tem să nu fie chiar în spatele Partidului Liberal.

Din păcate, Dorin Chirtoacă nu intervine în acest scandal și nu-l liniștește pe unchiul său, explicându-i efectele demiterii cabinetului de miniștri.

Despre solicitarea altor partide nu vreau să comentez nimic. Cunoaștem cu toții cine sunt comuniștii și cine sunt oamenii fondatori a altor partide, sau cine sunt conducătorii acestor partide, parlamentare cu părere de rău.

În acest caz trebuie să intervină ambasadorii europeni și președintele țării. Nicole Timofti trebuie să pună mâna pe hățurile carului AIE și să le spună acestor trei îngâmfați că cetățenii au dat votul pentru integrare europeană, nu pentru ruperea relațiilor și scăparea șansei de asociere.

Recomand celor trei crai de la răsărit să uite de interceptări, trafic de influență, împușcături și altele, dacă sunt pentru integrarea Europeană. Dar, să știți că de fapt integrare nu o vor cei care solicită tot mai mult demisia Cabinetului Filat 2, printre care și Partidul Liberal.

În același timp, recomand liberalilor tumăniți, fanați, să se mai gândească la integrarea UE și la cele spuse de Ghimpu. Ar fi bine să nu creadă unchiul jurist pe cuvânt, iar când acesta spune ceva trebuie de luat Constituția în mână și să aflăm din ea ce va fi după aceasta.

Întorcându-mă la soarta ADR-lui și a lui Roșca, vreau să avertizez că anume cei care vor insista și vor face în așa fel încât Moldova să rămână fără Guvern vor fi cei care trebuie să aibă aceeași soartă, a fostei Alianțe și a lui Roșca, precum și purtători ai etichetei ”Mâna Moscovei”.

Distribuie acest articol