Ambasadorul SUA crede ca in Moldova mai exista presa libera si independenta

pentru libertatea presei
pentru libertatea presei

In aceasta seara m-am aflat, alaturi de mai multi jurnalisti si “potroni” din media, la Resedinta Ambasadorului SUA in RM. Ambasadorul a tinut un discurs despre presa per general, precum si despre cea din Moldova. Potrivit Excelentei Sale, in Moldova ar exista si presa independenta.

Ma bucur sa vad aceasta sclipire in ochii Dlui Ambasador. Se cunoaste ca este nou in tara noastra si inca nu stie totul despre media beteaga de la noi. Probabil nici nu a fost informat suficient de catre fostul oficial. Nu-i nimic. O sa afle in minim 1 an care-i treaba pe aici.

Poate pretinde ca este libera numai acea sursa media care demonstreaza ca exista in baza proiectelor concrete, inclusiv cele finantate de catre Gov USA prin intermediul Ambasadei de la Chisinau. Aici as da www.moldova.org drept exemplu, sa nu spunem ca Ambasadorul crede chiar in zadar. Pot sa includ si Europa Libera, pentru ca face fata.

Tot la Resedinta Ambasadorului l-am felicitat pe D. Țîra pentru afirmatia curajoasa de ieri. Are dreptate ca presa de la noi nu intelege ce face. Este adevarat ca sursele media dau pe post in mare parte ceea ce convine celor care au comandat un subiect sau altul, fara sa se gandeasca si la securitatea STATULUI. Dar… toti se prefac ca nimic nu se vede si nu se intelege.

Petrecerea “Libertății presei” de la Resedinta Ambasadorului a fost destul de galagioasa. Toti au vorbit intre ei. Nimeni nu mai era concurent, ori suparat pe ceva anume. Majoritatea au reusit sa ascunda rivalitatea, macar acasa la Ambasador. Asta deja bucura si lasa loc de buna ziua intre jurnalisti si patroni, dar tradeaza totodata ca putini sunt cei care baga in cap ce stire au facut de dimineata si cat de negativ au influentat intentionat si astazi unul sau mai multi cititori/telespectatori. Nu am vazut pe nimeni sa priveasca mai mult in jos de rusine. Probabil toti sunt mandri de ceea ce fac.Edit

Pentru mine, jurnalistul este ca medicul. Cel din urma jura ca in activitatea sa doar o sa trateze si nu o sa imbolnaveasca oamenii. Dupa acelasi model, cred ca si jurnalistul trebuie sa aiba un crez ca este liber in ceea ce face. Vreau independenta adevarata in media si o deschidere ca pe vremuri.

Anterior, in special dupa caderea comunistilor in 2009, jurnalistii de la diferite posturi/siteuri obisnuiau sa iasa seara la o cafea, un ceai, o bere. Discutau despre subiecte comune si cum sa lupte impotriva ingradirii libertatii lor. Acum toti tac si nu se mai vede nimeni. Brusc toti au devenit dusmani. Sunt prieteni doar cand trebuie sa para asa in fata cuiva. Concurenta a rupt prietenia presei de la noi.

Spre final, revenind la evenimentul de astazi, vreau sa spuna ca noul Ambasador SUA la Chisinau nu a ezitat sa ne surprinda si de aceasta data, vorbind in limba romana. Am aflat ca o intelege foarte bine, asa ca puteti sa aveti o conversatie cu Dlui si in Limba de Stat, nu doar in limba engleza.

Multumesc Ambasadei SUA si Dlui Ambasador pentru invitatia de astazi. Totodata, multumesc si pentru experienta mea in America, unde am ajuns anul trecut datorita celor de la Ambasada si Open World.

Astept urmatoarea invitatie 🙂

impreuna cu Lina Grau. Foto: Valentina Ursu
impreuna cu Lina Grau. Foto: Valentina Ursu
Distribuie acest articol