Ambasadorii lui Igor Dodon caută soluții pentru Chișinău însă nu de la toți locuitorii

”Bună ziua, îmi puteți acorda două secunde și să răspundeți la câteva întrebări?” – dacă mergeți pe stradă și cineva vă pune această întrebare nu ve speriați, sunt ambasadorii lui Dodon care caută Soluții pentru Chișinău.

După ziua de muncă, am plecat să ofer un buchet de flori mătușii care sărbătorește astăzi ziua de naștere. Pe drum spre casa ei am fost și eu abordat de fetele plătite de Dodon ca să caute soluții în locul lui. Nu am sărit în sus sau să merg mai departe când le-am văzut. Foarte liniștit m-am așezat lângă ele unde am stat mai mult de jumătate de oră. După ce am propus două soluții pentru capitală am plecat la ceai cu ele. Erau obosite, flămânde și plictisite, mai ales că mai aveau 2 ore de stat în mijlocul străzii și să vorbească cu oamenii.

Chiar dacă stăteam și discutam nu era scăpat nici-un trecător, rând pe rând fiecare din cele 3 fete abordau câte un om și prindeau câte o soluție dacă îl prindea în aere bune.

Am studiat lista soluțiilor obținute de dimineață precum și modul lor de lucru. Nu cred că greșesc dar au fost bine instruite cum să selecteze oamenii. Nu făceau păcatul să întrebe doar pe cei tineri și să fugă de bătrâni dar refuzau să discute cu persoanele care nu cunoșteau limba de stat. De la început am crezut că a fost o glumă dar atât cât am stat acolo au fost 5 cazuri când se renunța la ”interogatoriu” dacă la abordarea fetelor se răspundea cu ”șto, șto?” ori ”ia ne ponimaiu”. Da, rușii erau lăsați în voia limbii lor și nu erau trași de coardele vocale. Am întrebat de ce nu discută cu ei? Răspunsul a fost scurt și clar: ”să învețe limba de stat că au câte 60 ani dar înțeleg doar atunci când îi trimiți undeva!”.

Știu că sunt plătite ca să stea acolo și că sunt obligate să vorbească cu toți indiferent că vorbește româna sau rusa, dar am rămas impresionat de curajul lor de a face pas celor care vorbesc în limba rusă și se prefac că nu pricep o boabă în română.

Eu tot nu mă rup tare să fac pe placul rușilor ca să vorbesc în rusă. Pot să mă strădui doar atunci când chiar dau peste un OM care merită această ostenire din partea mea.

Distribuie acest articol