Alianța se clatină pe o pânză de paiajen, iar PLDM ar putea să piardă funcția de Premier

Deputatul Petru Ştirbate a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că abandonează corabia PLDM și se alătură grupului de deputați neafiliați, dar va continua să susțină guvernul pro-european. Acesta dă de înțeles că situația din țară este prea dificilă, iar formațiunea din care făcea parte nu are dorința să iasă din cercul schemelor corupte și criminale, spunând totodată că PLDM suferă în prezent de o criză profundă de imagine, aceasta probabil datorându-se implicărilor lui Vlad Filat în schemele de contrabandă cu țigări și spirt, furtul miliardului, susținerea evazioniștilor fiscali și delapidarea fondurilor de subvenționare prin intermediul firmelor pe care le deține sau le controlează.

Găsiți comunicatul lui Știrbate pe ipn.md

Plecarea deputatul a fost anunțată astăzi și de către Renato Usatîi. Politicianul din Fălești, primar de Bălți, a spus că a fost o noapte lungă, însă cu rezultat. S-a referit la ceea că Știrbate urmează să anunțe, după discuțiile de noapte trecută, părăsirea PLDM și a fracțiunii din Parlament. Au durat doar câteva clipe până când Agenția de presă a publicat comunicatul oficial, care probabil tot a fost scris undeva la Bălți, ori prin alte sedii deținute de către Renato.

Declarația lui Renato Usatîi: Это была трудная ночь… Кажется все получилось. Депутат парламента Петру Штирбате покидает сегодня фракцию ЛДПМ. В альянсе остался 51 депутат. Мой друг Филипок, у тебя минус один дубок!!!

Migrația deputaților nu este condamnabilă. Este un efect al democrației și al voinței fiecărei persoane de a alege să facă parte dintr-o fracțiune sau alta. Însă, de această dată se face avânt pânzei de păianjen pe care stă Alianța de guvernare. Alianța se clatină acum la greu, iar zilele Guvernului Streleț ar putea fi numărate, chiar dacă neafiliații spun că vor susține guvernul pro-european, ceea ce nu înseamnă că vor susține anume Guvernul actual. In linii mari, plecarea lui Știrbate ar putea fi in folosul Republicii Moldova si al poporului.

Nu știu dacă Știrbate a fost corupt să părăsească PLDM, însă cunoaștem deja astfel de tentative din partea celor care sunt acum în afara pereților Parlamentului, dar doresc cu toată sinceritatea banului să ajungă și ei la putere. Ar putea fi și cazul lui Usatîi, iar într-o zi ne-am putea trezi chiar cu o fracțiune neoficială a celor care sunt sub papucul acestui politician neșlefuit.

Politica este o scenă imensă și încap toți pe ea, însă uneori mai sunt și din cei care merg pe margini și cad în rândul celor care privesc de pe scaune. Cu un așa ritm am putea să asistăm într-o bună zi la căderea lui Filat, însă aterizarea acestuia va fi undeva în închisoarea de la Pruncul sau în alt penitenciar, pentru că altă cale pentru el nu este. Deja prea multe persoane’l dau de gol și scot la iveală toate schemele în care este implicat cel mai mare șmecher al privatizărilor anilor ’90, precum și cunoscut după 2009 ca fiind cel mai mare contrabandist, evazionist, escroc și tot așa mai departe.

Cu siguranță Știrbate nu este unica păsărică care pleacă din PLDM în această toamnă. Nu este exclus că vor mai pleca. O astfel de mișcare tectonică în PLDM ar duce inevitabil la scăderea numărului de deputați din fracțiunea liberal-democrată, iar efectul imediat ar fi pierderea postului de premier. Or, Filat nu o singură dată a spus că postul de șef al Guvernului merge la cea mai mare fracțiune din Parlament. Vom vedea la cine merge în cazul dacă grămada sa de acoliți orgolioși o să ajungă să fie atât de minusculă încât va trebui o lupă ca să o poți vedea în sala Parlamentului.

Se vede clar că, chiar dacă în stradă avem un protest în care este implicat în calitate de organizator însăși Vlad Filat, tabăra liberal-democrată trăiește printre ultimele clipe de „glorie” și hoție. Din 2009 până mai anul trecut s-au bucurat de popularitate și susținere, iar acum se bucură doar de blamuri și șuturi în fund. Asta este soarta lor în marea politică moldovenească, chiar dacă avem un electorat mic. Filat va fi taxat după cum merită, iar timpul său a expirat deja de mai mult timp. Acum a venit momentul când trebuie să răspundă pentru acțiunile sale. Primul pas este să fie dat jos de pe piedestalul din Parlament, după care să răspundă în fața celor împuterniciți, inclusiv în fața alegătorilor.

Dle Filat, să ai o zi bună și o sesiunea parlamentară „veselă”! Știu că deputatul Știrbate nu a dat cel mai plăcut anunț înaintea startului acestei sesiuni parlamentare, însă era clar că mulți vor alege să fugă din PLDM, iar corabia de pe București 88 se va îneca la mal.

Să nu uităm că PLDM este formațiunea de la care au plecat cei mai mulți deputați. Deci, este un partid care pierde teren pe zi ce trece, fapt incontestabil.

Distribuie acest articol