ALARM solicită ca procesele de insolvabilitate să fie examinate de instanțele specializate

Poziția Asociației Lichidatorilor şi Administratorilor din Moldova este împotriva distrugerii instanțelor specializate cu profil economic din Moldova, iar în acest context au solicitat ca procesele de insolvabilitate să fie examinate de instanțe specializate, cum a fost până-n toamna anului trecut. Cel puțin așa mesaj a fost enunțat astăzi de către membrii ALARM în cadrul unei conferințe de presă organizată pe 2 februarie la Agenția Infotag.

”Procesul de insolvabilitate este unul de durată și destul de complicat, iar din acest motiv trebuie să fie examinat de instanțele specializate, de primă instanță în Curtea de Apel” a spus membrul ALARM, Irina Selevestru.

Potrivit organizatorilor conferinței, examinarea proceselor în instanțele de drept comun va tergiversa încă și mai mult procesul de insolvabilitate, respectiv recuperarea datoriilor de către creditori. O altă problemă este faptul că în procesul de insolvabilitate sunt numeroase dosare economice, iar odată cu modificarea legislației aceste dosare vor fi examinate de instanțele teritoriale unde va trebui să participe administratorul procesului de insolvabilitate. În așa fel mai multe cauze civile vor fi amânate deoarece administratorul nu va reuși să participe la ședințe în același timp la nordul țării, la sud sau la centru. Pentru aceasta întreprinderea insolvabilă trebuie să angajeze jurist, dar să angajezi un om la o firmă cu 90 lei în contul bancar e destul de dificil, deoarece acesta necesită a fi salariat, ceea ce ridică suma debitoare (datoria), respectiv cresc cheltuielile curente a întreprinderii, afectând direct la creanța creditorilor.

Menționez că art. 115(2) din Constituție prevede ca ”pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate”. Iar potrivit unor informații legea cu privire la lichidarea instențelor economice a fost elaborată și votată cu încălcarea unor proceduri.

Părerea mea este că Curtea Constituțională trebuie să restabilească aceste instanțe, deoarece 1) sunt prevăzute de Constituție; 2) lichidarea instanțelor a fost efectuată cu încălcarea procedurilor legale.

www.gandrabur.md

Distribuie acest articol