Adio Șefu! Să trăiți șefu!

filatComuniștii s-au trezit și au reușit să doboare Alianța, îngropând-o mai jos decât era, datorită certurilor și incertitudinii dintre cele trei partide membre a AIE.

Astăzi ei au depus proiectul privind acordarea votului de neîncredere Guvernului compus din miniștrii PD, PL și PLDM. Probabil marți vom spune ”Adio Șefu! Să trăiți Șefu!”, iar Vlad Filat va intra în borcanul îngâmfării, unde se va zbate ca un pește în acvariu mic.

Partidul Liberal a cam dat cu pașii înainte, apoi înapoi, după care în părți. Au procedat cam așa cum era ilustrat într-o imagine distribuită de președintele Curții Constituționale pe Facebook. Partidul Democrat o ține tot așa înainte, chiar dacă face parte din Alianța pentru Integrare Europeană, dar prin faptele lor se îndepărtează de Moldova de UE.

Filat, chiar și până la votul care probabil va fi marți, s-a discreditat deja ca om politic, așa cum a pierdut puncte liberalul Mihai Ghimpu, la braț cu Lupu.

Astăzi Iurie Roșca, cel cu obrazul politic pătat, a spus că de fapt demisia Guvernului îl avantajează pe Filat în campania electorală. Astfel, Filat va utiliza la maxim instituțiile statului pentru a recăpăta încrederea politică, dar și surse pentru o următoare campanie. Hmm, vom vedea.

Cu toate acestea, chiar dacă a mai rămas un pic până la alegerile ordinare, Vlad Filat va face în fel și chip să se mențină pe scaunul din Guvern, invocând aceeași lașitate. Dar, de ce liderul PLDM nu spune nimic despre lașitatea celor care controlează FISC-ul, Vama și alte instituții din stat, care se ocupă cu trăsnitul capului de asfalt?

În articolele anterioare am spus că vreau menținerea Guvernului, pentru a semna Acordul de asociere al UE în noiembrie, dar am propus și soluția suspendării. Filat, dornic și nesătul de putere, nici nu a adus în discuție că ar putea să se retragă pentru o mică perioadă, în care să negocieze cu Lupu și Ghimpu.

Să nu credeți că PLDM este unicul partid cu obrazul pătat. Partidul Democrat îl are la fel de roșu, datorită lui Valeriu Zubco, Moldtelecom, alte instituții, precum și din cauza lui Plahotniuc, acuzat recent că este un mafiot. Partidul Liberal se confruntă cu schimbările frecvente a pozițiilor, precum și minții lui Mihai Ghimpu, care nu mai este înțeleasă de nimeni, dar executată de ortacii azurii.

Cum am scris mai sus, marți probabil vom spune ”Adio!” actualului cabinet de miniștri și lui Filat. Acest rămas bun nu este nimic altceva rezultatul luptei dintre Filat și Plahotniuc, care se poate lăsa doar cu eliminarea reciprocă de pe scena politică.

Dacă după ziua de marți încă se va spune ”Da Șăfu! Să trăiești Șăfu!”, din cauza voturilor insuficiente din PD (Diacov scârțâie), atunci Moldova rămâne cu același cabinet cercetat penal, dar cu speranța semnării Acordului UE.

Să nu uităm că Filat a pierdut încrederea și imaginea de om de bază, împreună cu cabinetul format din miniștri delegați de PD, PL, PLDM, în fața Fondului Monetar Internațional, care nu vrea să participe cu bani la lustruirea imaginii liderului PLDM, dar nici a AIE. Aceștia au anunțat că nu mai vin, acordând astfel vot de neîncrederea premierului (Detalii aici).

În situația de astăzi, cu politicieni compromiși, partide nesătule de putere și corupția ajunsă la apogeu, nici nu știi cu cine să mai ții, în care parte să tragi știuca de coadă. Cel puțin comuniștii acum acumulează, acumulează și tot acumulează puncte, chiar dacă au plecat deputați din acest partid, slab simțit ultima perioadă.

În țară, imaginea lui Filat nu este atât de bună cum este în capitală. Nici imaginea la ceilalți inși nu este la fel de bună. Lupu se menține cu limbajul său neînțeles, dar apreciat de băbuțe, iar Ghimpu până mai ieri era crezut un om cinstit, dar în ultima perioadă a dat de înțeles că funcțiile și pârghiile pentru el sunt mai importante decât orice, fapt pentru care deja nu mai cere demisia lui Filat, pentru că acesta a numit două persoane în funcțiile dorite de PL.

Oricum, la următoarele alegeri trebuie să spunem ”Adio Șefu!”, să căutăm partide și oameni de încredere.

Distribuie acest articol