Despre Igor Dodon: Фигаро тут, Фигаро там

Mă uitam azi dimineață la mesajul lui Dodon pe Facebook și m-am aruncat cu gândul la Figaro. Numai acest personaj era gata mereu să ajute pe cineva, reușea peste tot și mai avea timp pentru sine.

Acum seara, după o vizită efectuată la Moscova, scrie deja despre un oarecare rezultat obținut în urma discuțiilor cu oficialii moscoviți. Zice că unii producători de la noi vor avea din nou dreptul să exporte în Rusia vinuri și alte produse agricole (Lista nu este cunoscută, iar selectarea acestor exportatori este destul de netransparentă. Aș vrea să mă pun și eu în rând).

Dodon a fost la Moscova în aceeași perioadă când cu aceleași persoane vor avea discuții și reprezentanții Guvernului de la Chișinău. Probabil în câteva zile vom avea o listă de exportatori, însă din nou întinsă între putere și opoziție, tot așa cum a fost atunci când Renato se lăuda că a deschis porțile Rusiei pentru mai mulți producători de la noi.

Dar, acest status este mai mult despre timpul lui Dodon.

Liderul PSRM reușește să fie peste tot, nu în același timp, dar pare omniprezent pe lângă corturile din PMAN, în activitatea politică, la partid, la discuții cu electoratul, la întâlniri cu partenerii politici și, nu în ultimul rând, reușește să se deplaseze și în Federația Rusă, acolo unde vorbește din calitatea sa de deputat să fie reluate exporturile și relațiile comerciale moldo-ruse.

Dodon nu este la prima sa „abatere” de la simpla calitate de membru al Comisiei economie, buget şi finanţe, dar fiecare rezultat, fie el adus și de un deputat fără împuterniciri speciale, este ceva bun pentru producătorul care va putea pătrunde din nou pe piața rusă. Pe scurt, beneficiază și economia țării din aceste implicări pe linie politică. Ar fi bine să se implice așa și ceilalți 100 de deputați.

Pe de altă parte, cei aflați la guvernare s-au legat de fusta FMI și ne tot țin în fiecare zi de acest subiect, parcă nu mai sunt și alte treburi în țara asta. Au noroc de milioanele din România, că de altfel aveau să ne bată capul cu instabilitatea economică încă vreo câteva luni, până când FMI se va reîntoarce cu fața spre Republica Moldova.

Distribuie acest articol