Un film documentar denunță că BEM a fost furată de Țopi și alții până la venirea lui Șor în fruntea administrației

Un material video, luat în furci de presa peledemistă dinainte să apară pe micile ecrane, deconspiră gruparea de guvernanți care au delapidat Banca de Economiii de-a lungul anilor, adică cam de după independență și până când Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială în privința băncii la care Statul tocmai redobândise în 2014, pe „calea justiției”, acele pachete de acțiuni care au fost preluate de un investitor rus cu vreo 86 de milioane de lei, dar nu înainte ca Vlad Filat să ordone și să faciliteze emisia de acțiuni suplimentare (vezi aici și aici).

Astfel, în reportajul-investigație, care poate fi urmărit și mai jos, sunt descrise acțiunile guvernanților anilor ’90-2014, care au măsluit un timp îndelungat cum să-și bage tentaculele și mâinile tot mai adânc în instituția bancară a Statului Republica Moldova, fapt săvârșit definitiv în perioada guvernării peledemiste pe parcursul anilor 2009-2014.

Pe rând, așa cum este expus și în videoul publicat și pe acest blog, înțelegem că tot jocul de-a golitul BEM a început în perioada guvernării Lucinschi, adică în perioada când același Vlad Filat, care a admis pierderea BEM în 2013, era șef pe privatizări, iar oamenii de lui încredere, precum și unii colegi de facultate, cum este Andrei Nastase, ocupau funcții importante în instituțiile statului. În acest context, ni s-a reîmprospătat memoria despre cum Țopii au furat un milion de dolari din BEM, după care ei, cu acești bani, au delapidat Statul de o cotă parte deținută la AirMoldova. Mi mult, în perioada de până în 2001, respectiv până la venirea comuniștilor, au avut loc și alte tranzacții din visteria BEM în conturi bancare obscure, unele controlate de aceleași persoane care au reapărut pe scena politică și au reluat puterea după eșecul comuniștilor din aprilie 2009. Este de menționat și faptul că Banca de Economii a fost văzută în calitate de vacă mulgătoare și în perioada guvernării lui Vladimir Voronin, însă instituția era mulsă mai încet și cu mai multă atenție.

În continuarea executării scopurilor fixate încă în anii de Renatere Națională, în peisajul bancar din Republica Moldova a fost promoovat și Veaceslav Platon, cunoscut în prezent cu numele ”raiderul nr.1 din CSI”. Acesta a participat în mai multe tranzacții de spălare de bani și de sustragere a banilor de la BEM, iar partenerul său principal a fost nimeni altul decât Vlad Filat.

Eu nu voi reda mai jos cifrele și schemele prin care de-a lugul anilor au fost scoase din BEM sume exorbitante, dar atrag atenția asupra actorilor implicați în tot acest timp în atacurile și în jaful asupra instituției bancare a RM: Țopii au delapidat averea statului, iar acum stau ascunși în Germania și se declară victime politice; Vlad Filat a ajuns totuși la închisoare, însă a fost declarat și ridicat în grad de victimă politică; Alături de ultimul stă și Veaceslav Platon, dar și acesta stă în tiparele de pe malul Bîcului cu o față de nevinovat și de asuprit al regimului de la Chișinău. Deci, majoritatea persoanelor implicate în jaful de la BEM se declară victime ale regimurilor politice, dar nici măcar unul din ei nu s-a încumetat să întorcă măcar vreo monedă de zece bani. În schimb, fiind putrezi de bogați din contul nostru, indivizii și-u tras holdinguri media, iar acum sunt acoperiți în fața publicului și în plan extern.

Ca să nu mai lungesc vorba, Vă rog mult să vizionați videoul de mai jos, chiar dacă unii l-au denunțat și spun că materialul are un autor fictiv. Totuși, cu un autor fictiv sau nu, oricum acesta a redat în mod explicit și pe etape cine, când și cum a muls BEM. Asta contează cel mai mult, nu denumirea instituției media sau numele autorului. Până la urmă noi suntem interesați să aflăm cine sunt adevărații hoți de la BEM în perioada ’90-2014, iar metodele de furnizare a informațiilor prețioase nu ar trebui să conteze la această etapă.

Vizionare plăcută!

Distribuie acest articol