Mai bine 10 ani cu Șor decât 10 cu Chirtoacă

Dorin este politician. Ilan Șor este politician și un bun manager. Primul este primar de aproape 10 ani, iar al doilea conduce Primăria mun. Orhei de vreo doi ani. Deși Șor nu a avut experiență în domeniul administrației publice, pe când Dorin a putut să capete cunoștințe în trei mandate și jumătate, cu toții putem observa cu ochiul liber cum au evoluat lucrurile în Chișinău și Orhei. Bunăoară, la Chișinău lucrurile au mers în direcția greșită, iar starea orașului a trecut din rău în mai rău. Pe de altă parte, după cum și s-a promis, Orheiul a luat o cale corectă și benefică, orașul căpătând în ultimii doi ani o altă față și alte perspective. Apropo, ambele orașe sunt conduse de primari tineri. De ce? Un răspuns concludent este mai jos. Alte răspunsuri pot veni din partea locuitorilor orașelor nominalizate.

În primul rând, din păcate, Dorin a mințit alegătorii cu imaginea sa de politician tânăr și de băiat care vine din afară și a văzut multe lucruri bune de făcut și ”acasă”. Până la urmă toți s-au convins despre faptul că este un populist lipsit de scrupule și de obraz. În al doilea rând, tot cu părere de rău, Dorin a acceptat să fie înconjurat de oamenii puși în funcții de către unchiul său. Nu, nu a fost legat de mâini, însă a fost ferm convins până în ultima clipă despre faptul că proasta administrare a orașului nu poate fi contestată de însăși oamenii de partid, așa cum oamenii de încredere nu ar fi mers să denunțe careva acte de corupție sau de delapidare a fondurilor administrative. În al treilea rând, din nefericire, Chirtoacă nu a venit în fruntea Primăriei Chișinău cu dorința să schimbe ceva ori să facă din acest oraș o capitală înfloritoare. El a fost adus și instalat în fotoliu doar pentru a asigura o imagine bună în fața echipei care fură până în prezent la indicația și împreună cu Mihai Ghimpu, ex-președinte al CMC, președinte veșnic și incontestabil al PL, ex-președintele Parlamentului, ex-președinte interimar al RM, deputat, acum politician aflat sub orice prag de încredere și popularitate pozitivă (a luat la alegeri cam atâtea voturi câte a luat și Roșca după ce a trădat electoratul unionist). În al patrulea rând, și asta e grav, Chirtoacă a profitat la maxim de faptul că opoziția de dreapta, precum și stânga, nu au avut niciodată un om-candidat care să dețină în buzunare un magnet potrivit pentru electorat. Iată acest fapt i-a permis lui Chirtoacă să-și ia nasul la purtare, iar în ultimul mandat a dorit să dea lovitura prin privatizarea tuturor locurilor de parcare din oraș. Mârlan.

Pe de altă parte, după cum am subliniat și mai sus, la Orhei administrația parcă este adusă de la vreo Universitate străină de administrare publică. Această constatare este din perspectiva unei persoanei care urmărește atent ce se întâmplă în marginea Codrilor fermecători. Municipiul condus de echipa lui Ilan Șor a reușit în ultimii ani să repare mai multe străzi din capitală, inclusiv și noaptea, pe artera principală au plantat flori și iarbă verde, vara trecută a fost amenajat lacul din oraș, parcul și multe altele. La fel, administrația locală a lansat și câteva proiecte ce țin de îmbunătățirea condițiilor de trai în oraș, iar aici menționez despre înlocuirea ascensoarelor, termoizolarea blocurilor de locuit, iar ultimul proiect de succes este ”Locuințe sociale” pentru tinerii bugetari din localitate. Totodată, amintesc și despre faptul că autoritatea locală achită și indemnizații pentru fiecare copil născut în localitate, iar familiile care aleg să revină în țară sunt susținute financiar și administrativ. În partea ce ține de infrastructură, trebuie să menționez că la Orhei se lucrează și noaptea, pentru a nu deranja locuitorii în timpul zile și pentru a nu bloca traficul rutier (vedeți aici). Probabil lista lucrurilor bune din Orhei este cu mult mai lungă, dar este important faptul că fiecare orheian simte pe propria piele cum totul a luat o întorsătură în direcția bună.

Analizând situația din ambele orașe, dar mai ales că locuiesc în capitală de peste 13 ani, deseori m-am întrebat ”De ce?”. De ce la Orhei este posibil? Oare orheienii au mers la vot având și capul pe umeri? De ce în capitală este mai prost decât într-un oraș mai periferic? De ce? Iată că unele răspunsuri sunt incluse mai sus, iar duminică fiecare locuitor al orașului Chișinău, care are drept de vot, ar putea lua hățul în mână și poate îndrepta carul în direcția care trebuie. În caz contrar… nimic nu rămâne pe vechi, deoarece răul se evoluează mai bine decât binele, mai ales când este susținut de o echipă cum este cea liberală.

Așadar, dragilor, având în vedere că Orheiul a fost mișcat din temelii în timp de doi ani de zile, dar în acest timp Chișinăul a fost transformat încetul cu încetul într-un oraș al groazei, eu susțin una și bună: ”Mai bine 10 ani cu Șor decât 10 cu Chirtoacă”.

Distribuie acest articol