La Orhei se turnează noul film “Văleu, văleu, nu turna și nu fuma!”

Pe langa politicile aprobate la nivel central, autoritatile din Orhei au declarat razboi paralel consumului de alcool si tabagismului in municipiu. Astfel, desi anual Guvernul propune Parlamentului majorari de accize si alte taxe in privinta viciilor, ieri Consiliul municipal Orhei a aprobat majorarea taxelor locale pentru agentii economici care vand alcool si tutun.

Potrivit Deciziei CM Orhei, taxa locala pentru agentii economici care vand alcool a fost majorata cu 100%, iar pentru comerciatii de tutun a fost aprobata o majorare de taxe in marime de 500%. Magazinele care vand alcool + tutun vor achita o taxa majorata cu 600%. Mai mult, magazinele in regim 24/24h vor fi nevoite sa transfere in Bugetul local +50% suplimentar la taxele stabilite.

Masurile au fost incluse pe ordinea de zi si aprobate la initiativa primarului Ilan Sor, fiind un pas important in privinta reducerii consumului de alcool si tutun in municipiu, mai ales in randul tinerilor.

Interesant este faptul ca, desi unele autoritati strang bani din tot ce pot, apoi cheltuie aceste surse pe salarii si mobila moale, la Orhei s-a decis ca sumele incasate din taxele pentru vicii sa fie indreptate spre realizarea proiectelor sociale in localitate. Deci banii comerciantilor/consumatorilor de alcool si tutun vor putea fi folositi inclusiv pentru campanii ample de combatere a consumului de alcool si tutun.

Majorarea taxelor locale la Orhei, ce tin de alcool si tabagism, sunt de apreciat si de laudat. Eu nu mai cunosc localitati care au aprobat astfel de masuri dure.

Ce s-a aprobat la Orhei mi-a amintit despre filmul “Valeu, valeu nu turna!”, despre Antibahus, politistul, bunicuta si borcanul. Probabil autoritatile municipale au inceput astfel sa turneze un nou film, insa de aceasta data au inclus “si nu fuma”.

Distribuie acest articol