Kroll a spus ce a prezentat și Ilan Shor organelor de anchetă, numai că pentru câteva milioane de dolari

La 4 mai 2015, după câteva luni de presiuni din partea societății civile, președintele Parlamentului Republicii Moldova a făcut public raportul Kroll. Actul a fost publicat chiar pe blogul democratului, fiind accesibil până în prezent. După ce s-a demonstrat că raportul este pur și simplu o traducere a știrilor în limba engleză, care au fost lecturate de oricine are acces la internet, aceeași grupă de reprezentanți ai societății civile au insistat să fie publicat un nou raport, dar să fie mai amplu. Iată că, la doleanța unora care au așteptat cu nerăbdare, Banca Națională a Moldovei a publicat ieri o nouă sinteză din investigația Kroll. Însă, contrar așteptărilor publicului larg, precum și a guralivilor de la televizor, noul raport nu aduce nimic nou. Am fost reenumerate aceleași companii, iar graficele expuse sunt trase la xerox din actul precedent. La fel, deși mulți s-au așteptat să vadă numele adevăraților beneficiari, sinteza nu scoate la suprafață nici măcar un ins din politica moldovenească, aflați la putere în perioada când Banca de Economii a Moldovei era devalorizată, iar rezervele BNM erau risipite pe băuturi scumpe, vacanțe de mii de euro, precum și pe carduri suplinite cu peste 400000 € fiecare, oferite unui fecioraș de bani gata.
Astăzi, în vâlvătaia stârnită după publicitatea de ieri, am urmărit sursele media în speranța că vor descoperi ceva interesant în actul Kroll. Dar, spre surprinderea mea, nu a fost descoperit nimic nou sub soare. Chiar unele surse, în lipsă de senzații tari, au pus accentul pe niște date, ulterior au legat zilele respective cu activitatea unui anumit politician. Mai mult, sinteze Kroll 2 inundă de informații cunoscute din auto-denunțul surprinzător, precum și din alte scurgeri controlate din dosarele instrumentate deja de către procurorii moldoveni, respectiv examinate în instanțele judecătorești naționale. Deci, în pofida tuturor promisiunilor de lămurire a situației prin raportul secund, ce a publicat BNM este doar o tristă traducere în limba engleză a unor dosare penale aflate deja pe rol și documentate suficient de bine de către procurorii moldoveni.
În acest context, luând în considerare că umbra care a acoperit Moldova nu a fost luminată nicicum prin cele 58-60 de pagini, trebuie să constat faptul că firma Kroll se ocupă de fapt de traduceri autorizate, iar noi, contribuabilii plătitori de taxe și impozite, impuși mișelește să astupăm găurile provocate de Vlad Filat și Veaceslav Platon, ei fiind primii condamnați definitiv, ne includem din nou în regimul de așteptare în speranța că peste încă vreo doi ani, poate în altă formulă guvernamentală, să primim în sfârșit un document bine ticluit și bine documentat din toate punctele de vedere. Or noi avem nevoie să știm adevărul, pentru a ne încălzi puțin, și nu de câteva traduceri în engleză. E prea puțin.
Întorcându-mă la calitatea raportului publicat, atrag atenția și asupra următoarelor. Nu o singură dată Centrul Național Anticorupție a anunțat reținerea unor avocați sau persoane intermediare care încercau să mituiască procurori și judecători. Aceste rețineri, pretinse a fi destul de importante, erau mediatizate și date cu sentință în aceeași zi, apoi nimeni nu mai afla nimic despre soarte persoanelor vizat. Dar, cel mai grav în situațiile date era altceva, și anume că nu se mergea pe fir până la judecătorul sau procurorul corupt. De obicei jucăria era luate din mâini până a fi transmisă ultimului, iar pe această schemă, care funcționează de câțiva ani, oamenii legii au rămas nepedepsiți. Aceasta pildă ruptă din realitate este perfect aplicabilă și situației în privința căreia firma Kroll pretinde că o investighează. Astfel, dacă o să fiți mai atenți, fiecare poate identifica faptul că nu se merge pe urmele banilor până acolo unde au ajuns ei. Pretinsa investigație, anunțată cu surle și trâmbițe, se tot învârte în jurul unuia și aceluiași grup de companii, de parcă fuge un câine după propria coadă timp de vreo 2-3 ani, poate chiar și mai mult.
În această ordine de idei, vreau să mai subliniez și povara pe care o lasă în urmă firma Kroll cu ale sale acte/rapoarte goale. Aici nu trebuie să uităm că firma dorește milioane bune pentru „munca prestată”, iar aceste sume impunătoare, desigur, vor cădea tot pe umerii noștri. Din punctul meu de vedere, deși poate nu este cel mai indicat, Kroll vrea prea multe pentru nimic. Ba chiar este excesiv scumpă această firmă, mai ales că nimic nu s-a aflat din ce au făcut până acum. Potrivit lui Vlaeriu Streleț, care a fost premier al PLDM, firma de investigații vrea 60% din toți banii care vor fi recuperați în baza rapoartelor întocmite. Așa cum am menționat câteva rânduri mai sus, vor milioane pentru niște rapoarte despre nimic concret.
Apropo, gurile căscate, care așteptau raportul Kroll 2, acum sunt satisfăcute. Toți sunt mulțumiți de lungul text despre nimic? Este ceva de povestit oamenilor lipiți de ecranele televizoarelor? Am impresia că nu prea este nimic, chiar absolut nimic nou. Bani în vânt și timp pierdut în zadar. Atât.
Distribuie acest articol