Ilan Șor a prezentat Planul #Orhei2018: străzi în reparație și mai multe case sociale

După ce în anii precedenți au lansat mai multe proiecte social-economice în orașul Orhei, astăzi echipa lui Ilan Șor a prezentat Planul #Orhei2018, care este unul îndrăzneț dar și realizabil.

Astfel, în următoarea perioadă urmează să fie începute lucrările de raparație a încă 15 străzi, iar unele trotuare din oraș urmează să fie acoperite cu pavaj special în culoarea steagului orheian (vedeți culorile pe logul-ul oficial de pe www.orhei.md). În același timp, pentru a nu mai bloca străzile centrale, în acest an o să fie amenajat un Centru cultural al orheienilor. Pe teritoriul acestuia vor fi organizate toate sărbătorile de vară și de iarnă, inclusiv mult îndrăgitul Târg de Crăciun.

Ce ține de crearea unor condiții mai bune pentru creșterea generațiilor noi, Ilan Șor a informat, la conferința de astăzi, că urmează să intre în reparație cca 70% din spațiile din grădinițele locale, în special încăperile destinate pentru odihnă, joacă și blocurile alimentare. La fel, referindu-se la asigurarea grădinițelor cu produse alimentare, conducerea municipiului și-a pus în plan să realizeze un proiect inspirat din țările europene, și anume vor fi trecute toate instituțiile pre-școlare la deservirea outsourcing. În acest sens, după cum a anunțat Primarul, urmează să fie contractată o companie de catering. Utilajul de la această firmă, din domeniul alimentației publice, o să fie nou și modern, iar calitatea produselor va fi garantată.

Ce ține și de alte proiecte orășănești, Planul #Orhei2018 (eu l-am botezat așa) mai prevede și lucrări de renovare a sistemului de evacuare a apei, pentru a evita neplăcerile pe timp de ploaie. Totodată, Gara Auto din Orhei urmează să fie transformată într-un punct care va genera venituri și nu pierderi.

Pe plan social sunt anunțate noi proiecte grandioase, dar s-a amintit și despre realizarea cu succes a proiectului ”Farmacii Sociale”. Mai mult, în acest an urmează să fie date în exploatare încă 25 de locuințe sociale, fiind continuat și acest proiect destinat familiilor tinere.

În partea ce ține de rezolvarea definitivă a problemei cu transportului public, conducerea municipalității a anunțat că urmează să fie procurate 45 de unități de transport, care vor presta servicii gratuite de două ori pe zi, iar în restul zilei vor transporta locuitorii orașului contra plată. Legat de acest subiect, vor fi reparate și toate stațiile auto din oraș, precum și vor fi instalate panouri inormative și graficul circulației transportului public.

Din punt de vedere economic, Ilan Șor a pus capăt speculațiile despre creditarea municipalității, anunțând, în acest sens, că instituția nu a luat careva credite în anul 2017, ba chiar a achitat mai mult de jumătate din datoriile creditoare acumulate de către foștii edili (cca 70%).

La finalul discursului său, Primarul de Orhei s-a lăudat că orașul pe care îl conduce este lider în dezvoltare, iar acest trend trebuie să se mențină, pentru a face un oraș în care să vrei să rămâi și să locuiești.

Țin să menționez că la Orhei nu sunt anunțate alegeri locale, iar administrația locală nu așteaptă perioade electorale pentru a-și mișca minte și brațele în folosul orheienilor. Acest fapt trebuie să fie un exemplu pentru multe alte primării din țară.

Distribuie acest articol