DEDEMAN a fugit de Primăria coruptă, iar la Orhei investitorul SUMITOMO este gata de lucru

Studiu de caz privind unele investiții la Chișinău și Orhei

La 13 iulie 2016, în zi cu soare, Primăria municipiului Chişinău a anunțat desfășurarea consultărilor publice asupra proiectului „Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea complexului comercial cu oficii din str. Ismail, 99 şi modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului”. Anunțul și consultările au fost în contextul venirii la Chișinău a grupului român DEDEMAN, o companie din Bacău, România care se ocupă cu vânzarea de materiale de construcții și amenajări interioare // sursa: publika.md

În același an, la 26 februarie 2016 s-a anunțat demararea lucrărilor de construcție a halei de producere de la Orhei, acolo unde gigantul germano-japonez SUMITOMO a decis să investească circa 30 milioane de euro (proiectul SEBN|MD). Demararea lucrărilor a fost anunțată pentru 1 aprilie 2016 // sursa: agora.md, unimedia.md

Însă, deși ambele proiecte investiționale au fost lansate practic concomitent, la mijloc fiind doar câteva luni, iată că românii și-au anunțat deja retragerea neașteptată, învinuind Primăria municipiului Chișinău de tergiversarea aprobării proiectului, dar și de corupție. Cu referire la declarația de retragere a DEDEMAN, Dorin Chirtoacă, primarul corupt și suspendat al Chișinăului a aruncat vina pe consilierii socialiști și populari europeni, acuzându-i pe aceștia că au un interes aparte în privința împiedicării realizării proiectului propus de români. Totuși, avocatul DEDEMAN a răsturnat declarația primarului corupt și populist, anunțând că, de fapt, doi consilieri liberali nu au votat pentru proiect, deși voturile acestora erau necesare și decizionale în cauza dată. În consecință, deoarece la conducerea municipiului Chișinău stau niște corupți ordinari, iar în fruntea lor nu este nimeni altcineva decât Dorin Chirtoacă, iată că orașul capitală a pierdut o investiție de 30 de milioane de euro // sursa: agora.md.

Trebuie să menționez că pierderea este regretabilă și probabil irecuperabilă. Mulțumim Dorin Chirtoacă, mulțumim PL!

Pe de altă parte, la câțiva km de Chișinău au fost s-a anunțat încheierea lucrărilor la fabrica germano-japoneză SUMITOMO de la Orhei (sursa: mold-street.md). Observăm că ei nu au stat cu mâna întinsă pe sub ușile municipalității, iar autoritățile locale au înțeles rapid că orice investiție străină trebuie să fie susținută. Astfel, rapiditatea celor de la Orhei, dar și reducerea birocrației locale au facilitat ridicarea halei de producere în timp record, iar în următoarea perioadă mii de locuitori ai raionului și orașului Orhei vor avea un loc de muncă acasă și lângă familie.

De reținut

Aceste două situații, de la Chișinău și Orhei, transmit destul de clar niște lecții bune de reținut de orice edil și de fiecare consilier în parte. Lecția învățată de Chișinău nu trebuie să se mai repete nicăieri în țara noastră, pe când exemplul de la Orhei trebuie să fie un îndrumar pentru orice administrație publică locală. Doar așa cum s-a procedat la Orhei pot fi atrași investitorii străini, iar oamenii pot obține locuri de muncă în Moldova.

Investitorilor străini

Înainte să investiți în unul din orașele sau prin regiunile Moldovei ar trebui să faceți și o analiză profundă privind coruptibilitatea și tergiversarea proceselor. Nu de alta, dar cazul DEDEMAN a demonstrat că orașul Chișinău nu este prietenos cu investițiile străine. Probabil situația românilor nu este unica, iar la acest capitol au multe de spus inclusiv cei de la METRO și mulți alții. Așadar, dragi investitori, alegeți mai bine să investiți în zonele puțin mai îndepărtate de capitală, pentru că acolo nu sunt liberalii corupți și nici primarii nu sunt populiști ca și Dorin Chirtoacă.

Distribuie acest articol