Trei piloni economici de la Partidul Șor: monopolul de stat, întreprinderi publice și consolidarea gospodăriilor agricole

In plina campanie de promovare politica pre-electorala, Ilan Sor a prezentat astazi un plan economic de salvare a Moldovei. Astfel, tanarul politician a prezentat trei piloni importanti, care ar trebui sa duca la redresarea economica a tarii, precum si la ridicarea nivelului de trai al cetatenilor.

Dupa cum s-a spus si la conferinta, primul pilon este instituirea unui monopol de stat in anumite domenii. Prin urmare, Sor spune ca statul trebuie sa controleze importul de carburanti si tigari. Mai mult, puterea trebuie sa incurajeze si sa facilitere importul de produse petroliere brute, pentru a fi prelucrate la noi in tara si comercializate la un pret mai mic.

Pilonul doi este legat de latura economiei reale. Astfel, Sor propune ca statul sa revina la vremurile cand detinea intreprinderi care produceau tot ce aveau nevoie moldovenii. Potrivit liderului Partidului Sor, anterior in tara noastra se produceau inclusiv electrocasnice: “de la televizoare la tractoare”. Totodata, s-a mentionat ca refondarea intreprinderilor de stat o sa duca la cresterea locurilor de munca acasa.

Ultimul pilon prezentat a fost cel despre “colhozuri”, iar un exemplu viu ar putea aparea foarte curand. Conform proiectului, statul va subventiona agricultura si va acorda tehnica agricola si seminte noilor gospodarii agricole consolidate, iar terenurile vor ramane tot in proprietatea persoanelor fizice. O parte interesanta este despre angajarea statului sa cumpere productia agricola de la aceste gospodarii tip “colhoz”, produse agricole pe care sa le vanda si sa acumuleze noi venituri la bugetul public national.

In contextul celor prezentate, Sor s-a aratat convins, ca anume un asa plan economic poate duce la majorarea veniturilor statului, bani necesari “pentru realizarea tuturor reformelor și transformărilor sociale și infrastructurale”. Or, un exemplu voi este administratia Orheiului, csre a demonstrat ca gestionarea corecta a lucrurilor duce la majorarea veniturilor.

Totusi, eu am inpresia ca Sor se baga intr-un bazin electoral mult prea ingust si disciplinat din punct de vedere al fidelitatii fata de anumite formatiuni politice de stanga.

Distribuie acest articol