Șor deschide parantezele despre jaful din sistemul bancar și-l scoate în față de Veaceslav Platon

Ieri RTR Moldova a difuzat un interviu exclusiv cu tânărul politician Ilan Șor, iar tema principală a fost jaful din sistemul bancar moldovenesc.

Potrivit fostului președinte al Băncii de Economii, Ilan Șor, responsabili de problemele din sistemul bancar sunt două persoane, și anume Vlad Filat și partenerul său de afaceri Veaceslav Platon.

Iată ce am reținut din interviul de ieri:

  • Platon este autorul intelectual al furtului din sistemul bancar, iar Filat făcea abuz de putere și exercita trafic de influență în interes propriu și în interesul primului nominalizat;
  • Banii furați din sistemul bancar erau în mare parte banii cetățenilor, vărsați sub formă de contribuție medicală obligatorie la CNAM, precum și banii altor instituții de stat subordonate PLDM-lui;
  • Șor a acordat credite unor membri PLDM (aici este și despre Lucinschi) sub presiunea lui Vlad Filat;
  • Platon ar fi dat mita 1 000 000 $ companiei Kroll, ca ultimii sa nu-i bage numele în raport și nici firmele implicate;
  • Banii pot fi recuperați dacă autoritățile s-ar ocupa de dosar și nu de conferință de presă.

Despre cum instituția de stat CNAM a transferat mijloacele sale la o bancă deținută de Ilaș Șor, apoi banii au fost transferați la ordinul lui Vlad Filat în off-shore, a scris și ProTV Chișinău în anul 2015. Textul poate fi citit și aici. Totodată, despre mutarea conturilor CNAM la banca lui Șor a sesizat inițial directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Galina Bostan, însă autoritățile controlate atunci de Filat s-au făcut că plouă. Știrea poate fi citită aici. Așadar, contrapunând declarația de ieri a lui Ilan Șor, precum și dezvăluirile din presă în 2015, avem confirmarea faptului că instituțiile controlate de Vlad Filat au fost implicate pe deplin în jaful bancar. Mai mult decât atât, declarațiile de ieri arată că Vlad Filat și Veaceslav Platon au delapidat Statul și instituțiile oficiale, iar pentru aceste fapte criminale ei mai pot agăța niște dosare penale și condamnări suplimentare la ani grei de închisoare.

Ce ține de mituirea companiei Kroll, fapt despre care am aflat ieri de la Ilan Șor, vreau să v-ă amintesc despre faptul că această companie a fost selectată și contractată sub supravegherea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Astfel, ținând cont de noile circumstanțe și acuzații de dare/luare de mită în sumă de 1-2 mln. $, înțelegem la ziua de azi de ce a fost selectată anume firma Kroll, iar interesele acesteia au fost lobate aici de reprezentanții liberal-democrați.

În partea recuperării banilor, Șor a spus că Platon a investit banii în afaceri imobiliare în Anglia și Rusia, iar banii pot fi recuperați din vânzarea acestora dacă autoritățile moldovenești s-ar ocupa de cercetări și nu de conferințe de presă de genul celei de săptămâna trecută.

O altă temă atinsă de Șor a fost și despre Țopi, care acum sunt stăpânii lui Andrei Nastase. Potrivit primarului de Orhei, Țopii în comun au jefuit BEM, iar datoria a rămas nestinsă până în prezent, ajungând această povară tot pe umerii oamenilor sărmani.

Per general, Șor spune că a fost strâmtorat și mințit de Filat și Platon, având din cauza lor o pierdere de minim 100 mln. $. El spune că Platon și-a dat cuvântul că banii vor fi întorși, iar el l-a crezut. Totuși, tânărul politician spune că nu ar fi acceptat niciodată în viață să fie implicat în schemă, însă a fost presat de Filat și de controalele trimise de fostul premier.

Concluzie:

  • Declarațiile lui Șor spuse anterior încep să se adeverească;
  • Cel mai mult de pierdut din această schemă a avut Ilan Șor;
  • Furtul din BEM – Londromat 2 pus la cale de Platon, dar realizat cu ajutorul lui Filat.

Deoarece vorba lungă e sărăcia omului, eu vă recomand să urmăriți interviul și să fiți atenția la informațiile strecurate printre rânduri.

Distribuie acest articol