Din contul majorării veniturilor, Șor a crescut bugetul Orheiului de 3 ori

Sor a anuntat ca bugetul Orheiului pentru anul 2019 va fi mai mare de trei ori.

Deci, administratia orheiana va avea de cheltuit mai multe milioane in urmatorul an, iar aceasta inseamna finalizarea proiectelor incepute si lansarea altor noi.

Potrivit comunicatului oficial (vezi aici), in 2019 bugetul va fi de aproape 45 mln. lei, pe cand in 2015 acesta era prevazut la un nivel chinuit de aproximativ 15 mln. lei, inclusiv se luau credite de milioane, achitate si acum de administratia Sor (doar in 2018 au fost achitate peste 8 mln. lei pentru a stinge un credit peledemist de peste 9 mln. lei).

De unde bani pentru executarea Bugetului?

Aceasta intrebare in ce priveste Orheiul este actuala de mai multi ani, dar putini s-au interesat de cifrele oficiale si despre reformele efectuate in domeniul gestionarii corecte a banilor orheienilor.

Astfel, comunica Primaria Orhei, banii municipalitatii sunt de la acele cariere mulse anterior de un liberal care nu achita nici impozite (sotul Lorenei Bogza), din taxele locale, din alte taxe ajustate la cerintele de piata.

Totodata, veniturile la Bugetul Orheiului s-au majorat ca urmare a formarii locurilor de munca in oras (inclusiv locurile de munca la SEBN MD), care sunt impozitate corespunzator prevederilor Codului fiscal: 1 angajat = 20 lei / trimestru taxa locala, 80 lei/an (in cazul daca taxa nu este mai mare).

O alta sursa de venit este Hotelul din oras, care anterior vira la bugetul local sume mizere, dar in 2018 a transferat deja o jumatate de milion de lei.

Apropo, hotelul urma sa fie inchis pe vremea primarului peledemist. Cautati protestul pe Google.

In fine, odata cu anuntarea Bugetului pentru 2019, Primaria Orhei anunta ca nici nu are somaj in localitate, fiind chemati deja orheienii stabiliti peste hotare, pentru care a fost elaborat si un program special de facilitati si suport.

Sor promite ca aceasta performanta poate fi atinsa la nivel national, dar nu o poate face daca partidul lui nu ajunge la putere in Parlament in 2019.

***

Ce fac primariile din tara? Au votat bugetul? Minusul e mare, iar bratele s-a lungit de la cersitul din Bugetul de Stat?!

Distribuie acest articol