De ce unii “jurnaliști” se tem de lustrația promisă de Ilan Sor?

Urmarind reactiile “jurnalistilor” moldoveni la “amenintarea” facuta de Ilan Sor, m-am vazut obligat sa vin si eu cu o pozitie despre ei, si anume despre frica lor de lustratie.

Deci, de ce se tem jurnalistii de lustratia promisa de Ilan Sor?

Daca va amintiti, dupa arestarea lui Vlad Filat o multime de jurnalisti au inceput sa planga pe la colturi si avertizau ca “presa libera” se va inchide deoarece nu mai poate trai doar din publicitate, iar un oarecare monopol pe aceasta piata a inceput sa le faca zile negre in redactii. Insa, in acelasi timp ei au uitat sa ne spuna si despre cum au supravetuit “doar din publicitate” in perioada cand Filat era in politica si a ocupat functia de premier. La fel, ei au uitat sa ne anunte si despre cum Filat s-a pricopsit cu Vocea Basarabiei, Unimedia, Ziarul National si a colaborat cu multi alti jurnalisti, care ieri s-au aratat deranjati de o posibila lustratie publica a celor angajati de politicieni.

Totodata, jurnalistii au inceput sa tremure si dupa arestarea lui Platon. Atunci a aparut informatia despre o agenda in care sunt trecuti mai multi jurnalisti si mai multe sume indicate in dreptul numelui lor. Potrivit unor surse judiciare, agenda se afla la Chisinau si este incuiata in safeu, iar intr-o buna zi ar putea fi publicata pe surse, tot asa cum s-au publicat si multe alte informatii.

La caz, voi cita un articol mai vechi despre finantarea presei de catre Vlad Filat:

“Imperiul media din jurul fostului premier, condamnat acum pentru fapte de corupție și trafic de influență, o ducea bine când acesta era cu mâna pe pulsul mitei și pe instituțiile de stat bine mulgătoare. Jurnaliștii de la trustul verde-media s-au aruncat în credite ipotecare pe 30 de ani, și-au luat mașini și visau la case noi cu trei etaje. Însă ulciorul plin cu galbeni s-a spart pe data de 15 octombrie 2015, când Șefu a fost reținut de oamenii legii.

Imediat după reținerea lui Vlad Filat, pe internet au fost publicate datele despre întreținerea media în anii 2013 și 2014. Potrivit contabilității negre (vezi mai jos), doar în anul 2013 Vlad Filat a cheltuit pentru trustul verde-media nu mai puțin de 4302871,00 lei (4 milioane!!!). În 2014, tot pentru media, Filat a cheltuit 10131787,00 lei (10 milioane!!!). La fel în anul 2014, Vlad Filat a procurat Vocea Basarabiei, investind în acest post radio/tv suma de 462522 Euro (6,3 milioane de lei!!!). Pe lângă suma investită în VB TV, Filat a mai achitat lui Țîbuleac (proprietarul VB) suma de 200 de mii de euro, plus 60 de mii de euro datorii. Toți acești bani erau mulși de la BEM și de la alte instituții de stat, însă nici măcar un patron media sau jurnalist nu s-a arătat deranjat de faptul că beneficiază de salarii grase la plic. Tuturor le-a fost bine și roz în fața ochilor.

În decembrie 2014 s-a aflat și faptul că Vlad Filat a procurat portalul UNIMEDIA de la fostul consilier personal (vezi aici). Prețul tranzacției nu se știe, însă cu siguranță banii erau din aceeași sursă necurată.”

Incheiat ctatul. Articolul poate fi citit aici.

Pentru a demonstra cifrele de mai sus, voi publica in mod repetat datele din contabilitatea dubla dusa de nasul de cununie al lui Vlad Filat:

Foto: deschide.md

Aceste informatii au fost confirmate si de Saharneanu. Vedeti aici.

In acest context, avand probabil si alte probe concludente, Ilan Sor spune ca o sa furnizeze spre cunostinta tuturor intreaga lista a jurnalistilor care au primit bani ca sa publice sau sa nu publice anumite subiecte. In lista ar fi presedinti de asociatii din mass-media, asa-zisi jurnalisti de investigatie si independenti, proprietari de televiziuni si portaluri de stiri, dar si editorialisti.

Prin urmare, Sor ar avea ce sa prezinte publicului larg, iar atunci cand va deschide gura o sa cada o buna parte din presa “independenta”. Caderea lui Filat o sa ne para floare la ureche.

Cine sunt jurnalistii cu musca pe caciula?

O vorba mai veche spune ca nevinovatul tace, iar cel cu musca pe caciula incepe sa bâzâie si sa fâlfâie ca cu insecta de pe el. Iata asa au facut si o parte din jurnalistii de la Chisinau, care s-au simtit oarecum vizati de “amenintarea” lui Ilan Sor si repede au reactionat.

Bunaoara, o lista a posibililor candidati, care au bâzâit imediat si au inceput sa fâlfâie, este pe media-azi.md

Iata lista:

Centrul pentru Jurnalism Independet
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova

Deci asteptam lustratia si adevarul despre jurnalistii reprezentati de aceste asociatii, in special de API-ul condus de peledemistul Petru Macovei.

Ce au facut jurnalistii din declaratia lui Sor?

La acest capitol avem o situatie interesanta, si anume: desi Ilan Sor a promis o lustratie in privinta jurnalistilor angajati politic, in “presa libera” au aparut stiri rupte din context si cu accente schimbate. Astfel, majoritatea portalurilor si posturilor afiliate asociatiilor din lista de mai sus si-au informat cititorii si telespecatorii in mod intentionat si gresit, precum ca Ilan Sor a amenintat toata breasca jurnalistica, asta chiar daca el a afirmat ca va spune adevarul doar in privinta jurnalistii despre care stie el ca sunt angajati si platiti de politicieni. Mai mult, jurnalistii au scos si contextul in care Sor i-a “amenintat”. Or, Sor a spus ca a acceptat sa fie criticat si la comanda unora gen Maia Sandu sau Andrei Nastase, insa nu accepta ca jurnalistii corupti sa scrie prostii despre oamenii nevinovati.

Acum intelegeti de ce unii jurnalisti se tem de lustratie si de faptul ca in scurt timp am putea vedea o lista cu nume si sume exorbitante?!

Va urma. Promite Sor.

Distribuie acest articol