Cum i-a umilit Maia și Năstase pe moldovenii din Italia și ne-a făcut pe toți de râs în fața Europei

Frustrarea unora de a-și pierde alegătorii pe care îi considerau ab initio „vaca lor de muls”, pare să ia turnuri tot mai serioase. Dar, cel mai grav e faptul că din această luptă între partidele politice, nu va pierde nici unul nici altul atât cât vom avea de suferit noi, moldovenii.

La Torino s-au depășit toate limitele. Să scoți din casă oameni, mulți dintre care probabil au o singură zi de odihnă pe săptămână, sau poate chiar mai rar, ca să-i critice pe alți moldoveni care au vrut să meargă la un concert, e prea de tot.

Și până la urmă ce au obținut? Le-au arătat italienilor că suntem un popor de sălbatici? Le-au cântat osanale polițiștilor italieni și i-au făcut cu ou și cu oțet pe ai noștri, doar ca aceea să-și scoată căștile de pe cap?

Am privit acest video pe care mai multe instituții de presă, care se consideră independente l-au titrat drept „moment emoționant” că polițiștii italieni au renunțat la căști și le-au înlocuit cu berete.

Mie însă alte chestii mi-au atras atenția. Spre exemplu că pentru 15 moldoveni, poliția italiană a trimis cam tot atâția carabinieri. Echipați cu scuturi, căști și alte echipamente de protecție. Nu este exclus că aveau și echipament de atac. Ce ne spune asta? Normal, erau informați cu cine au de a face.

Nu v-a atras atenția faptul că forțele de ordine italiene nu le-au permis „protestatarilor pașnici” nici măcar să depună un buchet de flori? Închipuiți-vă ce reacție ar stârni un asemenea comportament al polițiștilor noștri. „DICTATURĂ la hotarele UE: protestatari pașnici bruscați de poliție. America, trimite bombe peste guvernanți!”. Cam astea ar fi titlurile aceleași „prese independente”.

Când polițiștii își scot căștile? După ce i-au tot împins pe contramanifestanți la vreo 20 de metri de ușa de la intrare, în spatele unor tomberoane și s-au asigurat că aceștia sunt la distanța necesară care le asigură lor securitatea. Sincer, nu știu dacă gestul carabinierilor italieni reprezintă o mare realizare pentru cei câțiva protestatari, sau mai degrabă o umilință. Mai ales că și printre ei erau mulți care strigau că „poliția (italiană) NU e cu noi” și se arătau deranjați că poliția italiană îi tot împinge ca pe o turmă mai departe de locație.

Până la urmă, trebuie să recunosc, cu regret, poliția de la Torino a avut dreptate. Vedem din acest video cum s-au comportat cei care au trecut „filtrul”.

Eu înțeleg orice metodă de protest. Dar să întrerupi un vorbitor, mai ales când este vorba de un membru al Parlamentului European, și mai ales când vorbește (din câte se pare) nu de rău despre lucrurile care se petrec în țara ta, nu mai este lipsă de bun simț, dar rea intenție.

Știm cu toții că Năstase și Sandu se războiesc cu Șor pe plan intern. Dar este oare aceasta scuză pentru „pro-europeni” să aprindă scânteia luptei politice și în diasporă? Merită oare oamenii ceia să fie divizați, împărțiți pe afilieri politice și huiduiți pentru că merg la un concert gratuit cu artiști pe care nu au avut altă dată posibilitatea să-i vadă live și cine știe dacă o vor mai avea vreodată?

Eu cred că dacă o să calific acest comportament politic drept amoral, o să fie prea puțin spus. Dar, așa cum ziceam la început, cel mai grav este că din cauza intereselor politice ale cuiva, are de suferit imaginea noastră, a tuturor moldovenilor. Închipuiți-vă ce glume au făcut polițiștii italieni despre gloata de moldoveni care era gata să se așeze și în genunchi în fața lor, doar ca să-și scoată căștile ca să-i poată fotografia și să-i poată compara cu ai lor din țară. Imaginați-vă ce le va povesti colegilor din Parlamentul European deputatul Alberto Cirio, despre moldovenii care se vor membri ai UE, și mai ales despre liderii care se pretind principalii promotori ai ideii integrării europene. Parcă o auzeam nu demult pe Maia strigând despre toleranță. Sau pentru ea, toleranța este numai pentru minoritățile sexuale?

Distribuie acest articol