Avia Invest a lansat cu succes și a 2-a pistă de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Avia Invest a anuntat astazi – vezi aici – ca a realizat cu succes inca un proiect strategic: noua pista de pe Aeroportul International Chisinau.

La eveniment au participat:

  • Chiril Gaburici – ministrul Economiei;
  • Conducerea institutiilor responsabile de domeniul avia (AAC si MoldATSA);
  • Petru Jardan – director Avia Invest / AI Chisinau;
  • Reprezentantii companiilor de constructii Strabag si X Factor;
  • Directorul general al AirMoldova, precum si reprezentantii altor companii avia care opereaza de pe aeroportul din capitala noastra.

Urma sa particip si eu, insa azi pe la amiaza am revenit in tara si am fost in imposibilitatea sa onorez invitatia.

Dupa cum anunta investitorul si gestionarul Avia Invest, cei prezenti au fost primii pasageri care au decolat si au aterizat de pe si pe noua pista, iar avionul a fost pilotat de insasi directorul AirMoldova.

In partea ce tine de necesitatea construirii pistei cu numarul 2 (probabil are un alt nume uzual), vreau sa amintesc despre urmatoarele:

  • pista secunda a fost construita cu scopul sa fie inchisa si reconstruita pista principala, iar in acest timp toate avioanele vor utiliza pista lansata azi;
  • dupa reconstructia pistei principale, cea lansata azi o sa fie de rezerva;
  • totodata, a doua pista o sa fie utilizata ulterior in cazul daca vor fi necesare anumite lucrari de urgenta pe pista principala.

Prin urmare, pista de rezerva va permite deservirea decolarilor si aterizarilor 24/24h, 7 zile pe saptamana si 365 zile pe an, iar Aeroportul va fi Up tot timpul, ceea ce este foarte important pentru toti operatorii avia si pentru pasageri. Or, “timpul inseamna bani”.

Un lucru interesant este ca, in timpul lucrarilor de constructie au fost puse in miscare utilaje si tehnologii noi. Astfel, reutilizarea unor materiale obtinute in urma lucratilor de constructie a dus la conservarea resurselor naturale.

In acest context, felicitat Avia Invest si echipa acestei companii, deoarece au facut un lucru pe care Statul nu l-ar fi putut realiza nici macar in urmatorii 20-30 de ani. Totodata, strang mana celor implicati si care au demonstrat ca astfel de parteneriate bazate pe concesiune pot da si rezultate frumoase. Bravo!

Distribuie acest articol